3.x/Zomertijd en Wintertijd wijziging

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Zomer- of wintertijd is in phpBB3 een individuele instelling, per gebruiker (de instelling in de algemene instellingen geldt alleen voor gast-gebruikers en voor nieuwe gebruikers). De achtergrond hiervan is, dat een forum door een internationaal publiek gebruikt kan worden, die de tijden in hun lokale tijd willen zien. Aangezien zomer- en wintertijd niet in alle delen van de wereld op hetzelfde moment ingaat (denk alleen al aan noordelijk en zuidelijk halfrond, maar er zijn ook veel landen, waar helemaal geen verschil tussen zomer- en wintertijd wordt gehanteerd), moeten gebruikers "dus" zelf kunnen aangeven, wanneer voor hen zomertijd actief is.

Natuurlijk zijn er heel veel forums, waarbij het overgrote deel van de gebruikers uit hetzelfde gebied komen en je dus eigenlijk voor iedereen ineens de tijdweergave wilt regelen. Zo ook forums, die op de Nederlandse markt gericht zijn. Het instellen van zomer- of wintertijd voor alle gebruikers tegelijk kan gelukkig op relatief eenvoudige wijze worden uitgevoerd door het draaien van een SQL-query via phpMyAdmin.

SQL query uitvoeren in phpMyAdmin

Als je niet weet, hoe je een SQL query moet uitvoeren, lees dan het artikel Sql query uitvoeren eens door. Daar staat het uitgebreid beschreven, met afbeeldingen voor extra duidelijkheid.

Zomertijd uitzetten / Wintertijd aanzetten voor iedereen in de tijdzone UTC + 1

Deze query kun je gebruiken, als je de verandering alleen wil toepassen voor gebruikers in de Nederlandse tijdzone (bijvoorbeeld, als je nog een redelijk aantal gebruikers uit andere tijdzones hebt, waarvan je de instelling niet wilt veranderen).

UPDATE `phpbb_users` SET `user_dst` = '0' WHERE `user_timezone` = '1.0.0';
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '0' WHERE `config_name` = 'board_dst';

De eerste regel zorgt ervoor, dat bij alle gebruikers, die tijdzone UTC +1 (o.a. Nederland) hebben ingesteld, de zomertijd op "Nee" wordt gezet. De tweede regel zet in het beheerderspaneel de zomertijd ook op "Nee", zodat gasten en nieuwe leden meteen de nieuwe tijd meekrijgen.

Zomertijd uitzetten / Wintertijd aanzetten voor iedereen

Deze query kun je gebruiken, als je de verandering op alle gebruikers wilt toepassen.

UPDATE `phpbb_users` SET `user_dst` = '0';
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '0' WHERE `config_name` = 'board_dst';

De eerste regel zorgt ervoor, dat bij alle gebruikers de zomertijd op "Nee" wordt gezet. De tweede regel zet in het beheerderspaneel de zomertijd ook op "Nee", zodat gasten en nieuwe leden meteen de nieuwe tijd meekrijgen.

Zomertijd aanzetten / Wintertijd uitzetten voor iedereen in de tijdzone UTC + 1

Zoals de eerste query, pas je deze toe, als je ook internationale gebruikers hebt en hun instelling wilt behouden.

UPDATE `phpbb_users` SET `user_dst` = '1' WHERE `user_timezone` = '1.0.0';
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '1' WHERE `config_name` = 'board_dst';

De eerste regel zorgt ervoor, dat bij alle gebruikers, die tijdzone UTC +1 (o.a. Nederland) hebben ingesteld, de zomertijd op "Ja" wordt gezet. De tweede regel zet in het beheerderspaneel de zomertijd ook op "Ja", zodat gasten en nieuwe leden meteen de nieuwe tijd meekrijgen.

Zomertijd aanzetten / Wintertijd uitzetten voor iedereen

UPDATE `phpbb_users` SET `user_dst` = '1';
UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '1' WHERE `config_name` = 'board_dst';

De eerste regel zorgt ervoor, dat bij alle gebruikers de zomertijd op "Ja" wordt gezet. De tweede regel zet in het beheerderspaneel de zomertijd ook op "Ja", zodat gasten en nieuwe leden meteen de nieuwe tijd meekrijgen.