Database

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Om phpBB te kunnen gebruiken, heb je onder andere een database nodig. Dit is de plaats, waar alle informatie zoals instellingen, gebruikers details en berichten wordt opgeslagen. Er zijn verschillende typen database, zoals MySQL en Oracle.

Toegang

Plesk inlogscherm
Plesk database

Let op: als je gebruik maakt van een gratis forumdienst, dan heb je vaak géén toegang en ben je aangewezen op je host.

Soms is het nodig, dat je handmatig iets moet aanpassen in de database. Misschien is er iets fout gegaan bij het installeren van een stijl. Of je wilt een modificatie terugdraaien. Of je hebt jezelf buitengesloten en komt niet meer het administratiepaneel in.

In de meeste gevallen kun je via het administratiepaneel van je host toegang krijgen tot de database. Voorbeelden hiervan zijn Plesk en Cpanel. De logingegevens heb je gekregen van je host.

Eenmaal binnen zul je even moeten zoeken naar de database manager. Hier kun je een nieuwe database aanmaken of je huidige database beheren.

In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van phpMyAdmin (deze kun je ook zelf installeren). Zodra je phpBB hebt geïnstalleerd, vindt je hier de tabellen, waar alle inhoud van je forum wordt opgeslagen. Deze tabellen bevatten rijen en velden, waarvan je de waarde kunt aanpassen.

Pas wel op! Als u iets verkeerds doet, is er soms geen weg meer terug; daarom wordt aangeraden om phpmyadmin met zeer grote zorg en nauwkeurigheid te bedienen!

Handmatig bewerken

In dit voorbeeld zie phpMyAdmin. Links (1) staan alle tabellen. In de tabel "phpbb_config" kun je de instellingen (configuratie) van je forum wijzigen. In "phpbb_users" staan alle gebruikers.

Als je een SQL query (database-opdracht) wilt draaien, klik je op het tabblad "SQL" (2). Je krijgt dan een veld, waar je de code kunt inplakken. (Een SQL-query is een snelle database-opdracht, die veel werk van u over kan nemen door alleen maar een opdracht in te voeren.)

Phpmyadmin.gif


Als je klikt op de tabel "phpbb_config", krijg je een overzicht van rijen. In dit geval "config_name" en "config_value". Klik op het tabblad "Verkennen" om de velden te bekijken. Eén van de velden heet "default_style" en zoals je ziet, staat de waarde hier op "2". Om dit aan te passen, klik je op het bewerk-knopje (potloodje); door de waarde op "1" te zetten, selecteer je een andere standaard stijl voor je forum. Dit kan nodig zijn, omdat de installatie van de stijl verkeerd ging en je niet in staat bent om dit op het forum zelf terug te draaien.

Phpmyadmin config.gif

Externe links

Dit artikel is een beginnetje. U wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Crystal txt.png