Lokale ontwikkelomgeving

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Wie verder wil gaan dan eenvoudigweg standaard phpBB installeren (MODs installeren, andere stijlen gebruiken of zelfs eigen stijlen of MODs ontwikkelen) loopt er al snel tegenaan dat het niet slim is om deze wijzigingen meteen aan te brengen op een live website. Zelfs de kleinste wijzigingen kunnen onverwacht grote gevolgen hebben. Het is dus zeer waardevol om wijzigingen te kunnen uitproberen in een afgeschermde omgeving.

Dit zou kunnen op een gedeelte van je webruimte waar ook je live site staat, bijvoorbeeld door een sub-domein test.jouwsite.nl aan te maken. Dan nog zul je echter elke keer dat je een aanpassing wil testen de bestanden met FTP of iets dergelijks naar de server moeten overzetten, dus dat is niet handig als je nog midden in de wijziging zit en vaak tussentijds wil kijken wat je vorderingen zijn. Dit is meer iets voor als je klaar bent, maar je wijzigingen eerst nog aan een test-panel of iets dergelijks wil voorleggen.

De oplossing is om een kopie van je website op je lokale machine te draaien. De website draait dan direct vanaf de bestanden op je computer en wijzigingen zijn direct zichtbaar. Hiervoor zul je wel je computer moeten inrichten om een PHP-website als phpBB te kunnen draaien. Deze website benader je dan vaak via een URL die begint met http://localhost/ (waardoor dit ook soms aangeduid wordt als "een localhost draaien"; localhost is echter enkel de netwerknaam om via het "netwerk" op je eigen computer uit te komen - in principe wordt daarvoor het netwerk ook helemaal niet gebruikt). Je zult een aantal software-componenten moeten draaien om via http://localhost ook iets nuttigs te kunnen doen.

Wat heb je nodig?

Over het algemeen zul je, afgezien van phpBB, drie componenten moeten installeren om phpBB op je lokale machine te kunnen draaien:

 • Een webserver
 • Een database-server
 • PHP
 • Evt. phpMyAdmin, voor het grafisch beheren van de database

De componenten waar phpBB mee kan werken kun je vinden op de website van phpBB. (We zullen eerst wat achtergrond-informatie geven, maar gelukkig is het mogelijk om al deze componenten via een enkele download en installatie te installeren; kijk hiervoor in de sectie #Totaal-oplossingen).

De meest voorkomende keuzes voor de webserver en database zijn Apache (webserver) en MySQL (database) (beide zijn Open Source pakketten en beschikbaar voor de meest voorkomende besturingssystemen). Ga je voor het eerst een lokale webserver opzetten, dan is er geen reden om iets anders te kiezen voor webserver en database, al zijn er alternatieven mogelijk.

Voor de versie van PHP is momenteel de beste keuze 5.2. Hoewel als minimale versie voor phpBB3, PHP 4.3.3 wordt opgegeven, wordt deze versie al enige tijd niet meer onderhouden door de PHP-groep zelf. Daarnaast heeft de phpBB-groep aangekondigd dat voor de volgende versie van phpBB de minimale versie van PHP 5.2 zal zijn. PHP 5.3 zou ook kunnen, maar sommige andere pakketten (die je eventueel ook zou willen installeren) werken hier nog niet 100% goed mee samen.

Op sommige systemen zijn deze componenten al geïnstalleerd; MacOS X wordt geleverd met PHP en Apache, Linux en veel andere Open Source besturingssystemen hebben ook MySQL en vaak ook nog een ander database-pakket in het arsenaal. Wel is het dan opletten met de versie van de verschillende componenten; check en dubbel-check met de vereisten die opgegeven zijn op de website van phpBB en met de hierboven staande opmerkingen. Het is per systeem afhankelijk hoe je de aanwezige componenten activeert. Raadpleeg hiervoor de documentatie van je besturingssysteem en/of het web.

Beschikt je systeem niet over (al) deze componenten, dan is het mogelijk ze apart te installeren, maar dat is vaak nog een hele uitzoekerij, vooral de configuratie achteraf. Gelukkig zijn er complete pakketten die al deze componenten (en vaak nog wat meer) via één installer installeren en ervoor zorgen dat het allemaal in een keer goed op elkaar is afgestemd.

Totaal-oplossingen

Er zijn een behoorlijk aantal totaal-oplossingen om in één keer Apache, MySQL en PHP te installeren (veelal worden er ook nog een aantal andere componenten geïnstalleerd, zoals Perl, een FTP-server en phpMyAdmin):

 • EasyPHP Apache 2.2.3 - PHP 5.2.0 - MySQL 5.0.27
  For Windows Win9x/Me/NT/2000/XP -- Werkt als het goed is op Vista.

 • WampServer 2.0c Apache 2.2.8 - PHP 5.2.6 - MySQL 5.0.51b
  Voor Windows NT/XP en Vista.

 • MAMP and MAMP Pro 1.7.2 Apache 2.0.59 - PHP 5.2.6 - MySQL 5.0.41
  Voor Mac OS X 10.3.x, 10.4.x, 10.5.x PPC en Intel

 • XAMPP voor Linux Apache 2.2.9 - PHP 5.2.6 - MySQL 5.0.67
  Voor Linux SuSE, RedHat, Mandrake en Debian (Andere versies zijn niet getest).

 • XAMPP for Windows Apache 2.2.9 - PHP 5.2.6 - MySQL 5.0.67
  Voor Windows 2000, 2003, XP en Vista.

 • XAMPP for Mac OS X Apache 2.2.9 - PHP 5.2.6 - MySQL 5.0.67
  Voor Mac OS X 10.4, 10.5+ PPC en Intel.

 • XAMPP for Solaris Apache 2.2.6 - PHP 5.2.6 - MySQL 5.0.67
  Voor Solaris 8 en 9 (andere versies ongetest).

 • AppServ Apache 2.2.8 - PHP 5.2.6 - MySQL 5.0.51b
  Voor Windows NT, 2000, 2003 en XP.

Installeren

Voor het installeren van een van deze pakketten dien je de installatie-instructies van het betreffende pakket te volgen. Over het algemeen is het zo simpel als het installeren van een willekeurig ander pakket. Hierna kun je phpBB ofwel vers installeren, ofwel een kopie van je huidige live site maken. In beide gevallen moet je eerst een database aanmaken in je vers geïnstalleerde MySQL-server. Kijk hiervoor in de documentatie van het totaal-pakket dat je gekozen hebt (de makkelijkste methode is via phpMyAdmin, wat veel van deze pakketten mee installeren).

Hierna is het ofwel een kwestie van de installatie van phpBB op de normale manier uitvoeren, ofwel de bestanden van je live site lokaal neerzetten op een plek waar je lokale webserver erbij kan, en een dump van je database inlezen. Om e.e.a. aan de praat te krijgen zul je waarschijnlijk de configuratie in het bestand config.php moeten aanpassen, zodat de lokale forum-installatie je lokale database kan vinden.

Loop je bij het gebruik van je totaal-pakket tegen problemen aan, kijk dan of er support beschikbaar is voor je gekozen pakket in de vorm van documentatie, wiki, een forum, etc. Dit artikel is slechts bedoeld om je op weg te helpen, phpBB.nl is niet in staat om alle verschillende server-oplossingen die er bestaan te ondersteunen.