Populariteit

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel stond eerder in de Kennis Bank, gemaakt door de gebruiker LazyTiger.


Hoe maak ik mijn phpBB meer bekend en populair!!! Hoe verhoog ik het aantal bezoekers op mijn phpBB Forum?

Inleiding

Tegenwoordig worden er steeds meer forums uit de grond gestampt. Helaas denkt de webmaster te makkelijk over het forum. 10 minuten is echt te weinig om een succesvol forum te worden. Geen wonder dat forums tegenwoordig al gauw als “dood” worden verklaard in show off forums.

Via deze weg probeer ik eerst duidelijk te maken hoe je je forum aantrekkelijker kunt maken. Daarna zal ik proberen uit te leggen hoe men dan het aantal bezoekers verhoogd. Je kunt het gedeelte overslaan van hoe je forums wat aantrekkelijker maakt, maar als je je forum in 10 min hebt opgebouwd, is het slim dit toch te lezen.

Het begin

Belangrijk is dat je een goede host hebt. Een gratis host heeft vaak reclame en pop-ups. Ook zijn ze dan nog eens vaak traag. Ga daarom voor een betaalde host. Een domeinnaam doet het ook altijd goed. .tk mag dan wel gratis zijn, maar ze staan ook bekend om af en toe traagheid en niet bereikbaarheid.

Hoe maak ik mijn forum nu aantrekkelijker?

Ga eens op zoek naar een of meerdere leuke template(s). op

kun je leuke templates vinden. Installeer er een paar (of 1) naar keuze en zet 1 van die standaard. Zo! Dat is beter dan subsilver. Zorg natuurlijk wel dat je ook een ander logo pakt. Een zelfgemaakt logo wat iets over je forum vertelt. Maar, het kan nog beter. Een zelfgemaakte template doet het beter. Aangezien de door jou gekozen template waarschijnlijk ook op andere forums wordt gebruikt, ben je al minder uniek. Voor meer informatie over een eigen template maken:

Een eigen template maken vind je dan misschien moeilijk. Je bent bijvoorbeeld slecht in het kiezen van kleuren, je snapt niet hoe de bestandjes in elkaar zitten enz. je kunt dan natuurlijk ook gewoon wat gaan wijzingen aan een bestaande template. Gewoon wat kleurtjes veranderen. Je kunt dit doen door in een css bestand te gaan rommelen, maar soms heeft het ook genoeg effect door de bijgeleverde plaatjes (cellpics) een ander kleurtje te geven. Let dan wel op dat het bij je forum past en niet te fel is.

Nou, dat zit erop. Je hebt misschien gekozen voor een template downloaden of misschien ben je creatief geweest en kunnen we binnenkort je template bewonderen. Laten we overgaan naar het volgende: Modifications. Afgekort tot MOD’s. Een MOD kan van alles zijn. Het voegt meestal iets extra’s toen aan je forum. Bijvoorbeeld dat je geslacht in kunt vullen, leeftijd, dat er een chatbox bij kunt. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Zie voor meer info hierover de Begrippenlijst. Op

kun je zeer veel MOD’s vinden. Kijk wat je een leuke, nuttige MOD lijkt en installeer hem. Als je niet weet hoe je een MOD installeert, kijk dan eens bij het artikel Modificatie installeren Maar waarom maken MOD’s je forum aantrekkelijker? Simpel weg omdat je zo een uniek forum krijgt. De MOD’s worden wel door veel personen gebruikt, maar het biedt toch iets extra’s aan je bezoekers. Als je denkt dat je veel MOD’s gaat installeren is het slim om eerst te zorgen dat je de templates hebt die je wilt. Templates later toevoegen is mogelijk. Maar MOD’s eisen bijna altijd kleine wijzigingen in de template. Mocht je dus 15 MOD’s hebben geïnstalleerd, waarvan er bij 14 MOD’s wijzingen in de tempate verplicht waren, dan is het dus veel werk om een nieuwe template toe te voegen en dan daar ook nog eens die 14 MOD’s te installeren. Tevens moet je de MOD’s dan nog zoeken.

Maar hoe krijg ik nu meer bezoekers?

Zo, we zijn aangekomen waar dit bestand voor is bedoeld: meer bezoekers. Hoe krijg je nu meer bezoekers? Tja, daar zijn veel mogelijkheden voor.

Je kunt bijvoorbeeld linkpartners gaan zoeken. Linkpartner wil zeggen dat jij een link legt naar iemand zijn site en diegene legt een link terug. Linkruil dus! Het beste kun je dit natuurlijk met sites doen die veel bezoekers hebben. Stel je hebt een muziekforum, je zou dan kunnen proberen of je op muziek.pagina.nl / bands.pagina.nl / artiesten.pagina.nl enz een link kan plaatsen. Of een variant van .pagina.nl Muziek.startkabel.nl / muziek.boogolinks.nl enz. Meld er altijd bij dat als ze je link plaatsen dat je ook een link terug plaatst. Linkruil zoals ik al zei. Misschien dat je denkt van, waar laat ik die links. Je zou in dit geval de Links MOD kunnen installeren of een Portal. Een portal is overigens gewoon een beginsite waar je wat informatie en zo neer kunt plaatsen voordat men op het forum komt.

Een 2de goede manier om meer bezoekers te krijgen is om op zoveel mogelijk andere forums een link achterlaten. Let wel op, als je alleen daar komt om een link achter te laten, wordt dat gezien als spam . Tegenwoordig zie je ook steeds meer bij een categorie staan dat je een X aantal berichten moet hebben voordat je een link mag plaatsen. Let ook op of het forum wel een ruimte aanbiedt om een link te plaatsen. Is er wel een categorie voor? Mocht je dus op een forum een link achterlaten, zet er dan ook een goede uitleg tekst bij. Laat zien wat jouw forum zo anders maakt dan de andere. Praat bijvoorbeeld over welke MOD’s je hebt geïnstalleerd. Zo ziet men wat jouw site te bieden heeft en anders maakt dan de andere duizenden forums.

Zoekmachines, dit wordt ook nog steeds gezien als een goed promotiemiddel. De meeste mensen gaan naar een pagina toe waardoor je aan 20 zoekmachines tegelijk je link kan toevoegen. Beter is het als je gewoon naar de site van de zoekmachine gaat en daar je aanmeldt. Als je toch liever lui dan moe bent, en je site toch via een pagina aanmeldt bij 20 zoekmachines moet je dat zelf weten, maar het blijkt allemaal lang niet zo netjes te werken als wordt beweerd.

Een aantal zoekmachines maakt nog gebruik van metatags. Deze optie wordt echter steeds minder populair. De reden daarvoor is dat men er vals mee kan spelen. Via metatags kun je een aantal dingen over je forum vertellen die robots van zoekmachines kunnen lezen. Je kunt zo onder andere ook een forum beschrijving en wat belangrijke kernwoorden geven. Je snapt het al, men vult dingen in die totaal niks met de site hebben te maken om vaak in de zoekmachine vermeld te worden. Google daarentegen werkt anders. Zij werken met het zogenaamde pageranking. Wat dat is zal ik hier uitleggen om je zo optimaal mogelijk in de zoekmachine te komen staan. Bij dit onderdeel is het van belang dat je linkpartners hebt. Als iemand een link naar jou heeft staan, ziet Google dit als 1 stem voor jou. Zo kun je een aantal stemmen krijgen waardoor je pagerank steeds hoger wordt. Hoe belangrijker de site is die naar jou linkt, des te meer is de stem waard. Maar dit is niet het enige. Ook de plaats van de woorden vind hij belangrijk. Als je in google bijvoorbeeld muziek+forum intypt, zal hij zoeken op allebei de woorden, maar ook kijkt hij hoe ver de woorden van elkaar af staan. Tegenwoordig zie je ook steeds meer sites die een aantal woorden achter elkaar zetten die belangrijk zijn voor hun site. Bijvoorbeeld muziek – forum – nieuws – film – artiest –band – mp3. zou iemand zoeken op muziek+band, dan zie je dus dat hier de woorden heel dicht bij elkaar zijn. Dit zou je natuurlijk ook op je forum kunnen maken, maar helaas ziet dat er niet echt netjes uit. Zorg daarom voor voldoende linkpartners en zorg dat je wat goede woorden bij elkaar hebt staan zonder de lay-out van je forum te verklooien.

Via onderstaande links kun je sites aanmelden bij een aantal zoekmachines. Let wel op, bij sommige moet je een account maken:

de andere zoekmachines mag je zelf ontdekken

Een andere manier is om via een top 100 of banner exchange te werken. Een top 100 wil zeggen dat je in een lijst van sites wordt toegevoegd en door middel van stemmen geraak je hogerop. Banner exchange is het uitwisselen van banners met elkaar. Je plaatst een banner op je site en als die banner bijv. 3 keer is gezien door mensen, wordt jouw banner 2 keer op een andere site vertoond. (getallen hangen af van het bedrijf). Naar mijn mening werkt banner exchange niet, of ja, het werkt misschien wel, maar je krijgt er zo’n lelijke banner op je site en het is maar de vraag of men ook op jouw banner klikt als die vertoond wordt. Top 100 wordt als een positief middel beschouwd. Meld je dan wel bij een grote site aan en zorg dat je site ook voldoende stemmen krijgt om een beetje hoog in de lijst te komen. Maar een zeer effectief middel is dit niet.

De laatste tip voor meer bezoekers die ik je geef is het mondeling doorgeven van je site. Zeg tegen wat vrienden dat je een forum hebt en vraag of ze gezellig mee doen. Vertel dit ook wat tegen familie kennissen en andere bekende. Bevalt het hun? Dan zullen ze het best door vertellen aan andere mensen.

Extra tips.

Hier wat extra tips voor je forum:

  • ga niet zeggen van “als je lid wordt, mag je moderator zijn” dit ziet er namelijk nogal kinderachtig en zwak uit. Men zal zich echt heus niet eerder registreren.
  • Zorg voor goede categorieën. Haal overbodige weg of voeg er sommige samen.
  • Kijk je categorieën en hun beschrijving door.
  • Ga pas promoten als je echt denkt dat je forum een goede kans maakt (Als je denkt dat je genoeg gewijzigd hebt)

de mensen daar zullen je tips geven wat je nog eventueel zou kunnen veranderen. Maar kom niet langs met een subsilver forum. Of hij moet gewijzigd zijn. Zorg ook dat er een copyright onder staat van phpbb.com en de templatemaker.

  • Na het installeren van een MOD, probeer dan ook alles uit. Als je bijvoorbeeld iets met het registratieformulier hebt gedaan, probeer dan eens te registreren. Voor hetzelfde geld werkt het niet en kunnen bezoekers zich niet registreren
  • Geïnteresseerd in wie er naar jouw linkt? Ga dan eens naar google en toets dit in: link:www.je-url.nl.
    • altavista heeft dit ook, maar net iets anders: link://www.je-url.nl
  • Verzin nooit teveel regels, leden houden niet van regels, maar voeg regels juist toe wanneer het echt nodig is (of het uit de hand loopt).
  • Wees aardig tegen je leden, snauw ze niet direct af.