Search Engine Optimization

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

SEO staat voor Search Engine Optimization en betekent, dat je je site optimaliseert (zo goed mogelijk verandert) om hem door zoekmachines (Google, Msn, Yahoo,...) beter te laten indexeren. Hieronder worden veel aanpassingen begrepen.

Modificaties voor SEO

Er bestaan enkele MODs, die volledig aan SEO voor phpBB gewijd zijn. Voor zowel phpBB2 als phpBB3 verwijzen we je graag door naar phpBB-SEO.com. Zij bieden MODs aan, die URLs herschrijven, sitemaps, meta-tag generators, enzovoort.

Meta's

Een veel besproken onderwerp (naar mijn mening is dit evenwel meer een tip), meer voor de gebruikers dan voor de zoekbots; zoekbots gebruiken namelijk al tijden geen meta's meer. Daarom wordt in SEO-talks veelal afwijzend gekeken naar meta's. Ze hebben gelijk: geen enkele belangrijke zoekbot maakt hiervan nog gebruik om hun index op te stellen, maar meta's als "title", "robots" en "keywords" worden nog wel gelezen. Zo kun je zien, wanneer je de "title" instelt, en Google beslist daarbuiten, dat je site wordt geïndexeerd, dan zal hij de "title"-tekst gebruiken om de resultaten te tonen. Het is dus niet compleet nutteloos om meta's daarin te zetten. Ik zou aanraden enkele standaard meta's in je site te zetten; ze doen vast geen kwaad en je code ziet er stukken netter uit! De meeste meta's zien er zo uit :

<meta name="title" lang="nl" content="Seo pagina wiki">
Een gouden raad: maak geen misbruik van meta's, want de zoekbot komt er achter. ;)

Pageranking

Veelal afgekort tot PR. Google is ermee begonnen en verschillende bronnen zeggen, dat andere zoekbots eenzelfde manier van "denken" hebben. De PR van je pagina wordt gegeven door de zoekbot. Hoe hoger je pagerank, hoe hoger je staat op Google bij de juiste zoekwoorden. Tot hier is alles zeker; wat volgt zijn speculaties door bronnen en zijn niet officieel bevestigd.

Bij dit onderdeel is het van belang, dat je linkpartners hebt.Als iemand een link naar jou heeft staan, ziet Google dit als 1 stem voor jou. Zo kun je een aantal stemmen krijgen, waardoor je pagerank steeds hoger wordt. Hoe belangrijker de site is, die naar jou linkt, des te meer is de stem waard. Maar dit is niet het enige. Ook de plaats van de woorden vindt hij belangrijk. Als je in Google bijvoorbeeld muziek+forum intypt, zal gezocht worden op beide woorden, maar ook kijkt Google, hoever de woorden van elkaar af staan. Tegenwoordig zie je ook steeds meer sites, die een aantal woorden achter elkaar zetten, die belangrijk zijn voor hun site. Bijvoorbeeld: muziek – forum – nieuws – film – artiest –band – mp3; zou iemand zoeken op muziek+band, dan zie je dus, dat hier de woorden heel dicht bij elkaar zijn. Dit zou je natuurlijk ook op je forum kunnen maken, maar helaas ziet dat er niet echt netjes uit. Zorg daarom voor voldoende linkpartners en zorg ervoor, dat je een aantal goede woorden bij elkaar hebt staan, zonder de lay-out van je forum te verknoeien.

Via onderstaande links kun je sites aanmelden bij een aantal zoekmachines. Let op: bij sommige moet je een account maken:

  1. http://www.google.nl/intl/nl/addurl.html
  2. http://nl.altavista.com/addurl
  3. http://www.zoek.nl/?systeem=overig&pagina=voeguwsitetoe
  4. http://www.vindex.nl/aanmelden.dbl