Sql query uitvoeren

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze pagina is vertaald. De orginele Engelse versie vind u hier Executing SQL Queries in phpMyAdmin

Hieronder volgen 7 simpele stappen om een SQL query uit te voeren, wat soms nodig kan zijn voor het installeren van modificaties.

Let op! Maak voordat je begint eerst een backup van je database. Met het uitvoeren van queries voer je direct wijzigingen uit op je database. Als de query om de een of andere reden niet klopt, kun je daadwerkelijk schade aanrichten aan de data in je database. Zelfs doorgewinterde SQL-kunstenaars maken wel eens een foutje bij het opstellen van een query, en kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben bij SQL."

1. Ga naar phpMyAdmin en log hier in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Je vindt phpMyAdmin vaak in het controlepaneel van je host.

Je zult een scherm te zien krijgen dat lijkt op deze afbeelding:

Openingsscherm phpmyadmin.png

2. Selecteer vervolgens de database aan de linkerkant van je scherm.

Phpmyadmin kies database.png

3. Bovenaan het scherm klik je op SQL.

Phpmyadmin sql tab.png

4. Vervolgens kopieer je de SQL query en plak je deze in het daarvoor bestemde veld.

Phpmyadmin query.png

5. Klik op "Go" (of "Execute")

Phpmyadmin query go.png

6. Je krijgt nu een scherm te zien, met daarin de uitgevoerde queries. Gefeliciteerd, je hebt nu de query uitgevoerd.

Phpmyadmin query success.png

7. Wanneer je een error te zien krijgt, zoals hier:

Phpmyadmin query error.png

... probeer deze te herstellen indien mogelijk en laat de query opnieuw uitvoeren. Als je goed naar de screenshots kijkt kun je zien wat hier mis ging (eigenlijk kwam de error eerst, voordat de query zoals bij stap 6 - na een kleine wijziging - goed is uitgevoerd). Let op de tabelnamen zoals in de screenshots 4, 5 en 7 worden gebruikt, en die bij de succesvole uitvoer in stap 6; de query ging in eerste instantie uit van een tabelnaam-prefix "phpbb_" terwijl de database gebruik maakt van een tabelnaam-prefix "phpbb3_" (voor wie goede ogen heeft is dat te zien in screenshot 3).