2.x/Mailproblemen

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is mogelijk gedateerd, bevat onvoldoende uitleg of moet worden herschreven. Mocht u zich geroepen voelen om het artikel te herzien kies dan voor bewerk. Alvast bedankt!. W-icoon.gif

Veel gebruikers hebben regelmatig last van mailproblemen. Dit komt, omdat de webhost bepaalde instellingen voor PHP niet goed heeft staan, of dit niet ondersteunt. Hier wordt uitgelegd, hoe je dit kunt oplossen.

De foutmelding

Bij dit probleem wordt een foutmelding vertoond. Deze wordt vertoond op pagina's, waar e-mails verstuurd worden. Bijvoorbeeld bij de registratie of het versturen van een PB. Hoe de fout eruitziet, ligt een beetje aan de instellingen van je forum. Wanneer SMTP uit staat, ziet hij er zo uit:

General Error
Failed sending email :: PHP ::

DEBUG MODE

Line : 234
File : emailer.php 

Wanneer SMTP aan staat, is hij bijna hetzelfde als deze; alleen staat er, waar hierboven :: PHP :: staat, :: SMTP ::, en is de fout iets anders.

SMTP gebruiken

De oplossing is vrij simpel. Je dient een SMTP-server voor in te stellen in je administratiepaneel. Dit kan bij algemene configuratie.
Soms kan je de SMTP-gegevens van je host gebruiken; wanneer deze geen SMTP aanbiedt, dan die van je internetprovider. Dit kan werken in 2 gevallen. Of je host is dezelfde provider als je internetprovider, of je internetprovider biedt Authenticated SMTP. Je dient hierbij dan ook je accountnaam en wachtwoord in te stellen. Voor zover bekend is xs4all momenteel de enige provider, die deze mogelijkheid heeft. Hoe dan ook, wanneer je dit gebruikt en wanneer je daarbij een fout krijgt, moet je een andere gebruiken. Hiervoor zijn speciale diensten, zoals gmx.net. Vergeet verder niet de optie SMTP op JA te zetten!
P.S.: Wat veel personen vergeten is, dat hotmail geen SMTP-server is. Daarom zal een hotmail-adres ook niet werken bij SMTP.

Werkt dat ook niet?

Dan is er nog een andere oplossing. De no mail mod, waarmee de mail-functie eigenlijk uit phpBB wordt gesloopt. Deze kun je vinden op phpBB.com

Welke SMTP-servers werken in ieder geval niet?

Het is bekend, dat Google's Gmail niet werkt, doordat deze gebruik maakt van SSL (SecureSocketsLayer). Hiervoor bestaat de mod BetterSMTP. Maar deze gebruikt de PHP extentie OpenSSL die bij de meeste hosts niet geinstalleerd is.

Sommige mensen krijgen de registratiemail niet binnen

Wanneer bovenstaande problemen geen oplossing bieden, en sommige mensen zeggen geen mail te krijgen, terwijl anderen daar geen problemen mee hebben, dan dien je als eerste mensen te vragen, of het bevestigingsbericht misschien niet in een spamfolder terecht is gekomen. Buiten dat doe je er altijd verstandig aan om te controleren, of het afzenderadres van het forum (welke ook in de e-mailinstellingen staat) een bestaand adres is. Sommige internetproviders (waar in Nederland provider Tiscali een goed voorbeeld van is) weigeren mailberichten op hun mailplatform, die verzonden zijn vanaf niet bestaande adressen. Dit is een maatregel tegen spam, maar kan in dit soort gevallen ook legitieme mail tegenhouden, wanneer deze niet aan bepaalde voorwaarden voldoet (zoals het wel of niet bestaan van het afzenderadres).