2.x/Spambots: verschil tussen versies

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Zelf aan het werk slaan)
(Zelf aan het werk slaan)
Regel 44: Regel 44:
 
Heb je er alles aangedaan en blijven ze je maar lastig vallen? Zie dan de MOD lijst hieronder. Het is niet nodig om alles te installeren kies gewoon er één uit die denkt dat die mooi toepasbaar is op je forum. Lees de beschrijvingen dus goed. Nog nooit een MOD geïnstalleerd, zie dan dit [http://wiki.phpbb.nl/Modificatie_installeren artikel]. Zorg altijd voor backups!
 
Heb je er alles aangedaan en blijven ze je maar lastig vallen? Zie dan de MOD lijst hieronder. Het is niet nodig om alles te installeren kies gewoon er één uit die denkt dat die mooi toepasbaar is op je forum. Lees de beschrijvingen dus goed. Nog nooit een MOD geïnstalleerd, zie dan dit [http://wiki.phpbb.nl/Modificatie_installeren artikel]. Zorg altijd voor backups!
  
Om dit artikel niet eindeloos lang te maken, vind je de modificatie-lijst hier [http://wiki.phpbb.nl/index.php?title=Antispambotmods Anti-spam-bot-modificaties-lijst]
+
{{zieook|''Om dit artikel niet te lang te maken, vind je een lijst met modificatie terug in het volgende artikel: [[Modificaties tegen spambots]]''}}
  
 
==Overige==
 
==Overige==

Versie van 17 okt 2006 om 20:11

Bots zijn programma's of scripts die menselijke handelingen vermakkelijken of totaal overnemen. Echter is er een verdeling tussen de goede en de slechte bots. 'Goede' bots zijn bijvoorbeeld crawlers die je site indexeren, zo kom je op zoekmachines als Google, Windows Live Search, Yahoo, etc. De slechte bots, zijn vervelende scripts/programma's die het leven van jouw en je team redelijk zuur kunnen maken. Daarom is het soms handig de volgende handelingen uit te voeren om zo van de spambots af te zijn.

Wat doet een spambot ?

Promoten sommige Bots hun website etc, dat is zowiezo al irritant, maar ze verbruiken ook nog eens dataverkeer (bandwith). Doordat ze pagina's alsmaar opnieuw inladen, verbruiken ze meer en meer dataverkeer, en dat kan soms tot gevolgen hebben dat je te weinig bandwith hebt .. en dan kom je aan het betalen (in de meeste gevallen).

Wat doe je ertegen?

Erg irritant dus, zo'n Bot. Maar wat doe je er tegen? Hoe voorkom je dat ze je site bezoeken, en vervolgens spammen, en je dataverkeer gebruiken? Hiervoor zijn een aantal MODs beschikbaar (zie de lijst hieronder). Deze MODs maken meestal gebruik van de zwakke plekken van de Bots, waardoor je ze waarschijnlijk niet krijgt, en als ze er al zijn, ook weer weg zullen gaan.

De oplossing

Er zijn vele mods gemaakt om problemen met (spam)bots te onderzoeken en te elimineren. Maar eerst gebruiken we de standaart tools van phpBB om (spam)bots tegen te houden.

Gebruiken wat je zelf al hebt

  • Update Update Update!

Bij elke nieuwe versie van phpBB, word de beveiliging vergroot en allerlei bugs gefixt. Als je niet de laatste versie hebt, zorg dan dat je helemaal tot de laatste versie bij bent. Zodat je zeker weet dat je op dat punt in iedergeval goed zit.

Informatie hierover vind je hier: updaten

  • Zet activatie naar 'gebruiker' of 'beheerder'

De optie om hem op beheerder te zetten, zal ik niet aanraden voor mensen met een druk forum, want via deze manier moet de beheerder elke aanmelding goedkeuren alvorens ze berichten kunnen plaatsen. Je onderschept wel élke vorm van SPAM.

De optie om hem op gebruiker te zetten is daar in tegen de slimste manier, maar niet 100% save.

Veel bots faken hun emailadres zo kunnen ze hun account niet activeren, dus zo kunnen ze al geen reclame plaatsen. Dit zal ook gewoon menselijke spammers stoppen die bang zijn dat ze een werkend emailadres moeten plaatsen. Behalve dit zorg je er ook voor dat al je leden een geldig e-mailadres hebt en je ze ook met mededelingen kunt bereiken.

Je kunt deze optie activeren in de 'configuratie' sectie van het administratiepaneel. [1]

  • Zet Visuele confirmatie aan

Dit is de afbeelding met cijfers/letters die je tegen komt wanneer je je op phpBB.nl hebt geregistreerd. Dit zorgt ervoor dat alleen mensen kunnen registreren, voor bots word dit al een stuk moeilijker. Mensenlijke spammers houd je hier echter niet mee tegen.

Helaas is deze vorm al gebroken en kunnen geavanceerde bots dit lezen en zich dus kunnen registreren. Deze vorm word wel verbeterd in de volgende versie.

Kom je de optie niet tegen, dan is waarschijnlijk je template niet up to date, vind hier (2.0.10 > 2.0.11) de wijzigingen die je dan moet aan brengen. [2]

  • Zet "Gasten mogen posten" uit

Als je gasten toe laat om te posten, zet je de deuren open voor SPAM, ze hoeven zich niet eens te registreren, want ze kunnen direct al SPAM plaatsen. Aangeraden word dus om hem uit te schakelen: (Vind uit hoe..).

Mocht je dit willen aanhouden, installeer dan een MOD die er voor zorgt dat men ook Visuele confirmatie bij gasten krijgt. (Zie de MOD lijst: #2 of #14)

Zelf aan het werk slaan

Heb je er alles aangedaan en blijven ze je maar lastig vallen? Zie dan de MOD lijst hieronder. Het is niet nodig om alles te installeren kies gewoon er één uit die denkt dat die mooi toepasbaar is op je forum. Lees de beschrijvingen dus goed. Nog nooit een MOD geïnstalleerd, zie dan dit artikel. Zorg altijd voor backups!

Next.png Om dit artikel niet te lang te maken, vind je een lijst met modificatie terug in het volgende artikel: Modificaties tegen spambots

Overige

SPAM verwijder middel Admin Toolkit - Geeft je de optie om gelijk een heleboel gebruikers te verwijderen. (Verwijder nooit een gebruiker via de phpbb_users tabel)

Copy

Deels gebaseerd op http://www.phpbb.com/phpBB/viewtopic.php?t=427852 van Marshalrusty

Hulp & Ondersteuning

Voor al je vragen omtrend spambots mag je terecht in dit topic, alle support voor modifications kun je in het MOD support forum terecht.


Dit artikel is een beginnetje. U wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Crystal txt.png