3.x/Handleiding/phpBB installeren

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Installatie

Index


Zo, nu we hebben gecontroleerd of alle vereiste onderdelen aanwezig zijn kunnen we beginnen.


Allereerst download je de laatste versie van phpBB.nl's downloads pagina. Dit archiefbestand moet je uitpakken en ergens op je computer de uitgepakte bestanden plaatsen. Zodra je deze bestanden op je computer hebt moet je de inhoud van de phpBB3 map uploaden naar de webruimte die jij beschikbaar hebt via een FTP programma. Sommige mensen uploaden deze bestanden naar de root van hun webruimte (meestal een map genaamd 'public_html' of 'ht(tp)_docs') zodat hun forum bereikbaar wordt op www.jouwwebsite.nl, anderen kiezen ervoor om in deze root map nog een nieuwe map aan te maken (meestal genaamd "forum") en daar de inhoud van de phpBB3 map in te uploaden, zodat hun forum bereikbaar wordt op www.jouwwebsite.nl/forum.


Het beschrijfbaar maken van mappen

De mappen staan inmiddels op je webruimte. Echter, sommige van de mappen moeten nog beschrijfbaar gemaakt worden, zodat je optimaal gebruik kan maken van sommige functies in phpBB.


Open je FTP programma, en log in op je server. Zoek de map op waarin je de phpBB bestanden hebt geüpload. Klik met je rechtermuisknop op de map "cache" en klik op "Bestandsattributen". (Dit kan verschillen per FTP programma, maar het is iets in deze richting.) Dan krijg je een scherm te zien waarin je kan aangeven welke waarde de map moet hebben, verander die in het volgende.

 • cache - Waarde: 777
 • files - Waarde: 777
 • store - Waarde: 777
 • config.php - Waarde: 666 (Na installatie terugzetten op 644)
 • images/avatars/upload - Waarde: 777 (Optioneel)


CHMOD.png


De installatie

Dan is het nu tijd voor het echte werk, de installatie van phpBB. Ga online in je eigen internetbrowser naar de locatie waar jij de phpBB bestanden naartoe geüpload hebt. (bv: www.jouwsite.nl/forum) Daar zou nu een installatiescherm moeten verschijnen "Welkom bij phpBB!". Klik op het tabblad "Installatie" bovenaan het scherm om door te gaan.


Je komt nu bij het "Vereisten" scherm waar phpBB zal checken of jouw host alle instellingen goed heeft staan om phpBB te kunnen draaien. Dit zou geen probleem moeten zijn, en klik onderaan op de pagina op "Doorgaan". Mocht er toch iets mis zijn moet je even contact met je host opnemen.


Nu komen we bij de database instellingen.

Dbinstellingen.jpg


 • Database type - Maakt niet zoveel uit, is meestal "MySQL" of "MySQL met MySQLi extensie".
 • Hostnaam of DSN-databaseserver - Alleen voor SQLite, kan meestal leeg gelaten worden.
 • Poort databaseserver - Kan ook leeg gelaten worden, tenzij anders vermeld door je host.
 • Databasenaam - Naam van de database die je zelf moet aanmaken in het controlepaneel van je host.
 • Databasegebruikersnaam - Gebruikersnaam voor het account dat je aangemaakte database beheert.
 • Databasewachtwoord - Wachtwoord voor het account dat je aangemaakte database beheert.


Voorvoegsel voor de tabellen - Kan gewoon phpbb_ blijven tenzij je al eens eerder een oudere versie van phpBB hebt geïnstalleerd. Dus voor de mensen die van plan zijn te converteren van phpBB2, deze moeten een ander voorvoegsel kiezen, zoals bijvoorbeeld phpbb3_.


Zodra deze gegevens zijn ingevuld wordt door phpBB gecontroleerd of er verbinding gemaakt kan worden. Daarna kan je de gegevens voor je beheerdersaccount instellen, is nogal vanzelfsprekend.

Installatie > phpBB installeren
HierarchyPrevious.gif 1.1 Benodigdheden en Vereisten | 1.3 Converteren vanaf phpBB2 naar phpBB3 HierarchyNext.gif