Hoe maak ik mijn phpBB meer bekend

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoe maak ik mijn phpBB meer bekend en populair!!!

Hoe verhoog ik het aantal bezoekers op mijn phpBB Forum?

Inleiding.

Tegenwoordig worden er steeds meer forums uit de grond gestampt. Helaas denkt de webmaster te makkelijk over het forum. 10 minuten is echt te weinig om een succesvol forum te bouwen. Ga dus niet reclame maken met een standaard forum die je hebt gemaakt, ook al is dat iets om trots over te zijn!

Met dit artikeltje proberen we zoveel mogelijk aan te tonen waarop je moet letten en wat je niet over het hoofd mag zien. Wees ervan overtuigt dat dit tips zijn die je moet in het achterhoofd houden, en dat internet voornamelijk een bron van informatie & ontspanning is. Of je nu een forum hebt met 100 mensen of met 10.000 mensen het concept blijft hetzelfde, zonder amusement & interessante weetjes, sta je nergens. Als je ergens werk in stopt is het begrijpelijk dat je mensen wilt hebben die het lezen, bezoekers dus, in dit artikel proberen we je zo goed mogelijk te begeleiden om een aantrekkelijk forum te maken.

Het begin: De hosting & domeinnaam

Belangrijk is dat je een goede host hebt. Een gratis host heeft vaak reclame en pop-ups en/of tragere servers. Een belangrijke stap kan zijn naar een betaalde host te gaan, of indien je de kennis hebt je eigen pc als host gebruiken. Dit is een aanbeveling, zeker geen must vele forums beginnen op een gratis host maar wees ervan op de hoogte.

Nog belangrijker is een domeinnaam, er zijn vele services die nep-domeinnamen aanbieden (.tk/.nl.tt/...) maar deze zijn vaak gemerkt door traagheid en reclame. Een goeie domeinnaam lokt ook free-surfers aan, mensen die gewoon iets intypen om iets te vinden in de url balk.

De layout

Een andere stap is, haal er wat originaliteit in, een eigen design is helemaal top, maar niet iedereen heeft de know-how. zelf een maken : Een Eigen Stijl Maken

Geen zin? geen probleem; er zijn er vele die al gemaakt zijn voor je :

 1. http://www.phpbb.com/styles/db/
 2. http://www.phpbb-design.com/templates/
 3. http://www.phpbbhacks.com/templatesdemo/

Denk eraan dat de layout moet aangepast zijn aan jouw forum, maak je design een beetje uniek t.o.v. de andere, kijk ook eens rond hoe andere goeie forums het doen.

De header, die moet je sowieso onder handen nemen, het logo van je forum moet uniek. Indien je dat niet zelf kunt, kun je hier een reqeust plaatsten : forum

Enkele tips bij het kiezen van templates (huidige tijd 2007) :

 • Felle kleuren zijn sowieso gevaarlijke kleuren om mee te spelen, meestal vallen ze slecht uit. Probeer lichte kleuren te nemen, licht rood (mag zelfs naar roze gaan), licht groen, licht grijs met wit....
 • Hoewel mensen niet van fel houden, zorg dat je site niet compleet zwart/wit is, want dat is te "oud" voor velen.
 • Zorg ervoor dat je site voor een groot deel html & css valid is. Voornaamste reden is dat de meeste browsers dat hetzelfde zien, als dat niet zo is zorg ervoor! Zelfs al moet de correctheid van de code daaronder leiden.
 • Groot cellpics, grote lettertypes : goed voor slechtziende, klein cellpics en kleine lettertypes : professioneel ogend aan jouw de keuze.
 • Zet geen banners bovenaan je site, of zorg ervoor dat de context in eerste plaatst komt zodat mensen de reclame kunnen negeren.
 • Gebruik zoweinig mogelijk overgangs-trucks, speciale cursors, lijntjes achter de cursor. Het lijkt tof, maar velen vinden het hinderlijk & is niet altijd even browser compatibel.

Het zware werk : Modifications. Afgekort tot MOD’s.

Onder modificaties verstaan we, alle wijzigingen die betrekking hebben tot je forum. Voor de meeste betekend dit een functie toevoegen aan je forum. Ook dit kan leuk zijn om bijvoorbeeld je forum mee te vernieuwen. Hou rekening dat dit niet altijd zonder gevaar is, je hebt al wat kennis nodig om een modificatie te installeren. Hoe en wat vind je hier : Een modificatie installeren

Het lijkt me interessant altijd een werkend voorbeeld te bekijken, want dat kan heel wat zaken verduidelijken. Ga ook niet teveel veiligheid modificatie mods installeren. Dat geeft een onveilige indruk. Hou alles zo simpel mogelijk, want hoe meer vakjes je moet invullen bij registratie hoe meer mensen afhaken.

Hier kun je lezen waar je modificaties best haalt : Modificaties

Een gouden raad : Kies eerst alle templates en ga vervolgens modificeren. nog een gouden raad: kies niet teveel templates anders vergroot je werk om de modificaties te installeren ;-)

De vraag: Maar hoe krijg ik nu meer bezoekers?

Dit is mischien wel het minst constante van de pagina, er zijn 101 mogelijkheden om bezoekers te krijgen, de vraag is echter beter; hoe krijg ik actieve gebruikers op mijn forum. Ik probeer een kort overzicht te geven van mogelijkheden.

Links

Links leggen naar je site, eerste manier om gevonden te worden, de context ligt in jouw handen als je de links al hebt. Hier liggen vele opties in:

 • linkpartners

Dit zijn andere sites die een linkje leggen naar jouw site, let hierbij wel op dat de links relevant zijn. Dus niet : mijnhond.xx linkt naar autobouwerX.xx maar wel : mijnhond.xx linkt naar mijnkat.xx probeer ook te zorgen dat de tekst in de link degelijk is vb : Minder goed :

<a href="http://www.phpbb.nl">phpbb.nl</a>

beter :

<a href="http://www.phpbb.nl">Nederlandse phpBB support</a>

Het kan voor beide partijen een voordeel betekenen als de sites naar elkaar linken, dit voor indexering door zoekbots (google,msn,yahoo,...).

 • Site tonen

Vele sites laten toe dat gebruikers hun site tonen, en daar dan commentaar kunnen opgeven. Gebruik hiervan wanneer je site "af" is. Het kan en grote hulp betekenen voor jouw, en voor je site. Hou er rekening mee dat niet iedereen links op hun site/forum wenst te hebben van andere forums. Dus hou je aan de desbetreffende regels.

 • bezoeker programma's

Dit is een over gewaardeerde markt, mensen bekijken je site (=kost geld), maar heel weinig ervan leest daadwerkelijk ook de over wat het gaat, dit is dan ook de slechts mogelijke vorm om reclame te maken. Top 100 banner systemen, systemen waar je moet stemmen, vergeet deze vorm, want hij werkt niet.

Zoekrobots

Dit zijn bijvoorbeeld google, msn, yahoo, ... Dit is ook een goed promotie middel, je eigen site toevoegen is een heel goed plan. Je kunt je site ook aanpassen naar google, msn, yahoo maar hou rekening dat je site moet bouwen voor mensen en niet voor zoekbots. Als je beslist je aan te melden, ga dan niet een service raadplegen die beloofd van 400 zoekmachines en meer toe te voegen, dit zijn simpelweg reclame acties om achter een werkend e-mail adres te komen! Ga zelf langst bij zoekmachines en meld je manueel aan. Bij dit thema hoort ook : SEO zie daarvoor dat artikel. Zeker de moeite waard om te lezen !

Extra tips.

Hier wat extra tips voor je forum:

 1. ga niet zeggen van “als je lid wordt, mag je moderator zijn” dit ziet er namelijk nogal kinderachtig en zwak uit. Men zal zich echt heus niet eerder registreren.
 2. Zorg voor goede categorieën. Haal overbodige weg of voeg er sommige samen.
 3. Kijk je categorieën en hun beschrijving door.
 4. Ga pas promoten als je echt denkt dat je forum een goede kans maakt. Als je denkt dat je genoeg gewijzigd hebt.
 5. Ga anders eerst nog even langs bij Stijlen Ontwikkeling

de mensen daar (waaronder ik) zullen je tips geven wat je nog eventueel zou kunnen veranderen. Maar kom niet langs met een subsilver forum. Of hij moet geedit zijn. Zorg ook dat er een copyright onder staat van phpbb.com en de templatemaker.

 1. Na het installeren van een MOD, probeer dan ook alles uit. Als je bijvoorbeeld iets met het registratieformulier hebt gedaan, probeer dan eens te registreren. Voor hetzelfde geld werkt het niet en kunnen bezoekers zich niet registreren

Tot Slot

Hopenlijk heb je hier nou toch wel een goede lijst aan tips en trucs gevonden. Mocht je er echter nog niet uitkomen kun je altijd eens op het forum langs komen.


Dit artikel is een beginnetje. U wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Crystal txt.png