PhpBB

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB (PHP Bulletin Board) is gratis forumsoftware voor internet, waarmee je je eigen "community" kunt starten. Gebruikers hoeven niet tegelijkertijd online te zijn om met elkaar te communiceren. Men laat gewoon een bericht achter, waarop een andere gebruiker weer kan reageren. Dit is zeer handig om afspraken te maken, discussies te starten of gewoon te kletsen. phpBB biedt hier een zeer toegankelijk en eenvoudig systeem voor aan.

Het grote voordeel van phpBB is, dat het opensource is. Hierdoor ontstaan er verschillende mogelijkheden om phpBB aan te passen en is het beschikbaar in verschillende talen. Het tweede voordeel van phpBB is, dat het volledig kosteloos is; phpBB biedt zijn software geheel gratis aan. Sinds 2000, het jaar van het ontstaan van phpBB, wordt het door miljoenen mensen gebruikt en is het een begrip op internet. phpBB wordt ontwikkeld door de phpBB Group, te vinden op phpBB.com.

phpBB kent op dit moment 2 versies; phpBB2 wordt niet meer ondersteund en heeft plaats gemaakt voor: phpBB3, het nieuwe, zeer uitgebreide forum met talloze nieuwe opties en dus de opvolger van phpBB2.

Verloop van phpBB door de jaren heen

phpBB startte in 2000 als klein forumproject van James Atkinson (theFinn) voor zijn vrouw. Eenmaal uitgekomen werd het bekend op Sourceforge en verschillende mensen - waaronder de eigenaar van phpBB.nl; Bart van Bragt (BartVB) - begonnen te helpen met het meebouwen aan phpBB. Zo werd in december 2000 de eerste uitgave phpBB v1 een feit.

Met een hoop hulp van anderen ging TheFinn in februari 2001 van start met een nieuwe versie van phpBB, phpBB2. Hij werd volledig van de grond af opgebouwd. Na een jaar van ontwikkeling en testen werd phpBB 2.0.0 (de "Super Furry"-editie) op 4 april 2002 beschikbaar gesteld (drie dagen later dan bedoeld).

In een periode van vier jaar is phpBB ongelofelijk bekend geworden en tot de meest gebruikte software voor forums gaan behoren. Dit levert ook een flinke druk op, waarop Paul S. Owen (psoTFX), voormalig hoofd van het ontwikkelingsteam en projectmanager, op 14 september 2005 opstapte. Zijn plaats is overgenomen door Meik Sievertsen (Acyd Burn). Ook werd Graham Eames (Graham) toegevoegd (is geen lid meer van het team) aan het ontwikkelingsteam. Kort daarna is het team nog aangevuld met DavidMJ en Naderman om de voltooiing van phpBB3 te versnellen. Waarschijnlijk wegens tijdsdruk heeft Graham het team verlaten, waarop even later het "Development team" werd aangevuld met Vic D'Elfant en Kellanved.

Op 3 mei 2007 maakte SHS bekend, dat James Atkinson de phpBB group per 30 april had verlaten, na een lange periode van inactiviteit. Kort daarna liet ook SHS weten te willen stoppen met phpBB.

Op 1 januari 2009 is de phpbb group gestopt met het ondersteunen van phpBB2; er komen hiervan geen nieuwe versies meer.