Search Engine Optimization

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

SEO staat voor Search engine optimalisation, en betekend dat je, je site optimaliseert (veranderd) om hem door zoekmachines (google,msn,yahoo,...) beter te laten indexeren. Hieronder worden veel aanpassingen begrepen.


Meta's

Een veel besproken onderwerp, naar mijn mening evenwel heb ik het gevoel dat dit een tip is, meer voor de gebruikers dan voor de zoekbots, zoekbots gebruiken namelijk al tijden geen meta's meer. Daarom wordt in SEO-talks veelal afwijzend gekeken naar meta's. Gelijk hebben ze geen enkele belangrijke zoekbot maakt nog gebruik van deze om hun index op te stellen, maar meta's als title,robots, keywords worden wel nog gelezen. Zo kun je zien wanneer je de title instelt, en google beslist daarbuiten dat je site wordt geïndexeerd dan zal hij de title tekst gebruiken om de resultaten te tonen. Het is dus niet compleet nutteloos om meta's daarin te zetten. Ik zou aanraden enkele standaard meta's in je site te zetten, ze doen vast geen kwaad en je code ziet er stukken netter uit! De meeste meta's zien er zo uit :

<meta name="title" lang="nl" content="Seo pagina wiki">

Een gouden raad, abuse geen meta's want sowieso komt de zoekbot erachter. ;)

Pageranking

Veelal afgekort met PR. Google is ermee begonnen, en verschillende andere bronnen zeggen dat andere zoekbots een zelfde manier van "denken" hebben. De PR van je pagina wordt gegeven door de zoekbot. Hoe hoger je pagerank hoe hoger je staat op google bij de juiste zoekwoorden. Tot hier is alles zeker, wat volgt zijn speculaties door bronnen en zijn niet officieel bevestigt.

Bij dit onderdeel is het van belang dat je linkpartners hebt.Als iemand een link naar jouw heeft staan, ziet google dit als 1 stem voor jouw. Zo kun je een aantal stemmen krijgen waardoor je pagerank steeds hoger wordt. Hoe belangrijker de site is die naar jouw linkt, des te meer is de stem waard. Maar dit is niet het enigste. Ook de plaats van de woorden vind hij belangrijk. Als je in google bijvoorbeeld muziek+forum intypt, zal hij zoeken op allebei de woorden, maar ook kijkt hij hoever de woorden van elkaar af staan. Tegenwoordig zie je ook steeds meer sites die een aantal woorden achter elkaar zetten die belangrijk is voor hun site. Bijvoorbeeld muziek – forum – nieuws – film – artiest –band – mp3. zou iemand zoeken op muziek+band, dan zie je dus dat hier de woorden heel dicht bij elkaar zijn. Dit zou je natuurlijk ook op je forum kunnen maken, maar helaas ziet dat er niet echt netjes uit. Zorg daarom voor voldoende linkpartners en zorg dat je wat goede woorden bij elkaar hebt staan zonder de lay-out van je forum te verklooien.

Via onderstaande links kun je sites aanmelden bij een aantal zoekmachines. Let wel op, bij sommige moet je een account maken:

  1. http://www.google.nl/intl/nl/addurl.html
  2. http://nl.altavista.com/addurl
  3. http://www.zoek.nl/?systeem=overig&pagina=voeguwsitetoe
  4. http://www.vindex.nl/aanmelden.dbl

de andere zoekmachines mag je zelf ontdekken.


Dit artikel is een beginnetje. U wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Crystal txt.png