2.x/Mailproblemen

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
!! Let op: vanaf 1 januari 2009 wordt phpBB2 niet meer ondersteund door phpBB.nl en phpBB.com.

Deze pagina's dienen uitsluitend als archief.

!!


Veel gebruikers hebben regelmatig last van mailproblemen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de webhost bepaalde instellingen voor PHP niet goed heeft staan, of dit niet ondersteunt. Hieronder worden een aantal mogelijke oplossingen gegeven.

De Foutmelding

Bij de meeste mailproblemen wordt er een foutmelding gegeven welke wordt weergeven op pagina's waar e-mails verstuurd worden. Bijvoorbeeld bij de registratie of bij het versturen van een privébericht. Welke foutmelding er wordt getoond is afhankelijk van de instellingen van je forum. Wanneer SMTP is uitgeschakeld, bestaat er een grote kans dat de foutmelding er als volgt uit ziet:

General Error
Failed sending email :: PHP ::

DEBUG MODE

Line : 234
File : emailer.php 

Wanneer SMTP is ingeschakeld, is de foutmelding iets anders dan de foutmelding hierboven en is PHP vervangen voor SMTP.

SMTP gebruiken

Een mogelijke oplossing voor mailproblemen is het inschakelen van SMTP. Je kunt dit doen in het beheerderspaneel van het forum onder het tabblad Algemeen, kopje Cliënt communicatie » Instellingen e-mails.

In sommige gevallen kun je de SMTP-gegevens van je webhost gebruiken. Wanneer deze geen SMTP aanbiedt (informeer bij je webhost!), kun je die van je internetprovider gebruiken. Hierbij zijn twee opties mogelijk. De webhost is dezelfde provider als je internetprovider, of je internetprovider biedt Authenticated SMTP. Je dient hierbij dan ook je accountnaam en wachtwoord in te stellen. Voor zover bekend is xs4all momenteel de enige provider die deze mogelijkheid heeft.

Hoe dan ook, wanneer je Authenticated SMTP gebruikt en een fout krijgt, moet je een andere gebruiken. Hiervoor zijn speciale diensten, zoals gmx.net. Vergeet verder niet de optie Gebruik SMTP-server voor e-mail in te stellen op JA!

Opmerking: Veel personen weten niet dat Hotmail geen SMTP-server is. Hierdoor zal een hotmailadres niet werken bij SMTP. Ook Google's Gmail is niet te gebruiken voor SMTP doordat deze gebruik maakt van SSL (SecureSocketsLayer). Er bestaat echter wel de modification BetterSMTP. Deze gebruikt de PHP extentie OpenSSL die bij de meeste webhosts niet geïnstalleerd is.

No mail-modification

Werkt het inschakelen van SMTP niet? Dan is er nog een andere oplossing: de No mail-modification. Hiermee wordt de mail functie uit phpBB verwijderd. De modification is te vinden via phpBB.com

Bevestigingsbericht

Wanneer bovenstaande problemen geen oplossing bieden en sommige gebruikers nog steeds beweren geen mail te ontvangen terwijl andere daar geen last van hebben, kun je als laatste vragen of het bevestigingsbericht tijdens de registratie niet misschien bij Ongewenste berichten (spamfolder) terecht is gekomen.

Adres van de afzender

Buiten dat doe je er altijd verstandig aan om te controleren of het adres van de afzender (welke als het goed is overeen komt met de e-mailinstellingen van het forum) een bestaand adres is. Sommige internetproviders (waar in Nederland provider Tiscali een goed voorbeeld van is) weigeren mailberichten op hun mailplatform, die verzonden zijn vanaf niet bestaande e-mailadressen. Dit is een maatregel tegen spam, maar kan in dit soort gevallen ook legitieme mail tegenhouden wanneer deze niet aan bepaalde voorwaarden voldoet.