2.x/Spambots

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
!! Let op: vanaf 1 januari 2009 wordt phpBB2 niet meer ondersteund door phpBB.nl en phpBB.com.

Deze pagina's dienen uitsluitend als archief.

!!


Spambots (wat komt van robot) zijn geautomatiseerde gebruikers/computers, die zonder hulp van mensen zichzelf kunnen registreren op fora en daar berichten achter laten. Meestal wordt deze vorm flink misbruikt, maar er zijn ook goedaardige bots, zoals die van Google, die er voor zorgt, dat je terug bent te vinden op z'n zoekmachine.

phpBB heeft door zijn populariteit erg veel last van verschillende spambots; dit is ontzettend vervelend en daarom zijn er enkele manieren om dit tegen te gaan.

Gebruiken, wat je zelf al hebt

Updaten

Bij bijna elke nieuwe versie van phpBB, wordt de beveiliging vergroot (overigens is het doorkomen van spambots geen beveligingsprobleem; spambots maken gebruik van precies dezelfde voorzieningen die normale gebruikers ook gebruiken - dit maakt het ook juist zo lastig om ze tegen te gaan) en worden allerlei bugs gefixt. Ook worden er vaak mogelijkheden toegevoegd, ook op het gebied van het bestreiden van spambots. Als je niet de laatste versie hebt, ga dan zo snel mogelijk je phpBB-installatie bijwerken, zodat je zeker weet dat je op dit punt in ieder geval goed zit.

Meer informatie over Updaten

Zet activatie naar 'gebruiker' of 'beheerder'

Selecteer de activatie methode

De optie om hem op beheerder te zetten, zal ik niet aanraden voor mensen met een druk forum, want op deze manier moet de beheerder elke aanmelding goedkeuren, alvorens ze berichten kunnen plaatsen. Je onderschept wel elke vorm van spam.

De optie om hem op gebruiker te zetten is daarentegen de slimste manier, maar niet 100% veilig.

Veel bots faken hun e-mailadres; zo kunnen ze hun account niet activeren en dus kunnen ze geen reclame plaatsen. Dit zal ook gewoon menselijke spammers stoppen, die bang zijn, dat ze een werkend e-mailadres moeten plaatsen. Behalve dit zorg je er ook voor, dat al je leden een geldig e-mailadres hebben en dat je hen ook met mededelingen kunt bereiken.

Je kunt deze optie activeren in de 'configuratie' sectie van het beheerderspaneel.

Zet Visuele confirmatie aan

Zet de visuele confirmatie (captcha) aan

Dit is de afbeelding met cijfers/letters, die je tegenkomt, wanneer je je op phpBB.nl hebt geregistreerd. Dit zorgt ervoor, dat alleen mensen kunnen registreren; voor bots wordt dit al een stuk moeilijker. Menselijke spammers houdt je hier echter niet mee tegen.

Helaas is deze vorm al gebroken en kunnen geavanceerde bots dit lezen en zich dus registreren. Deze vorm word wel verbeterd in de volgende versie.

Kom je de optie niet tegen, dan is waarschijnlijk je template niet up to date, vindt hier (2.0.10 > 2.0.11) de wijzigingen, die je dan moet aan brengen.

Zet "Gasten mogen posten" uit

Als je gasten toelaat om te posten, zet je de deuren open voor SPAM. Ze hoeven zich niet eens te registreren, want ze kunnen direct al SPAM plaatsen. Aangeraden wordt dus om hem uit te schakelen: (Vind uit hoe).

Het zware werk

Heb je er alles aan gedaan en blijven ze je maar lastig vallen? Zoek dan naar de geschikte modificatie. Het is niet nodig om alles te installeren; kies er gewoon één uit, waarvan je denkt, dat die mooi toepasbaar is op je forum. Lees de beschrijvingen dus goed. Nog nooit een MOD geïnstalleerd, zie dan deze handleiding: Modificatie installeren. Zorg altijd voor backups!

Next.png Zie ook: Modificaties tegen spambots (phpBB2)

Overige

Misverstand: Spambots hebben iets te maken met de Bots-groep

Veel nieuwe gebruikers van phpBB3 zijn in de veronderstelling dat de speciale "Bots"-groep en de bijbehorende herkenningsinstellingen voor robot-scripts iets te maken heeft met spam-bestrijding en het herkennen van spambots. Dit is niet het geval!

De Bots-feature van phpBB3 is gericht op robot-scripts die zich netjes gedragen en zichzelf kenbaar maken door bijvoorbeeld het meegegeven van een speciale client-string, door gebruik te maken van een bepaalde (bekende) set IP-adressen, etc. Te denken valt aan de robot-scripts die zoekmachines als Google gebruiken om het web te inventariseren. phpBB maakt gebruik van deze kenmerken om deze bots een speciale versie van het forum voor te schotelen, die geen zaken bevat die voor de indexering niet van belang zijn. Te denken valt aan links om een reactie te plaatsen en print-vriendelijke versies.

Dit staat dus in schril contrast met spambots, die er juist alles aan doen om niet te onderscheiden te zijn van "normale" gebruikers, om zo de kans te krijgen om hun rottigheid op forums te plaatsen. Daarom is de bot-herkenning van phpBB waardeloos voor het herkennen van spambots. Dit is niet erg, want daar is de feature simpelweg niet voor bedoeld. Die taak is toebedeeld aan de CAPTCHAs.

Snel verwijderen

Admin Toolkit - Geeft je de optie om in één keer een heleboel gebruikers te verwijderen (Verwijder nooit een gebruiker via de phpbb_users tabel).

Hulp

Voor al je vragen over SPAM en spambots op je phpBB forum, zie dit forum topic: Tegengaan van SPAM/spambots op je forum

Als je vragen hebt over spambots, open dan een onderwerp in het juiste forum: 2.0 MOD Ondersteuning & Hulp

Credits

Dit artikel is grotendeels een vertaling van een Engelse versie op phpBB.com, geschreven door Marshalrusty