3.x/Handleiding/Berichten

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Geavanceerde beheerdershulpgids

Index

In dit gedeelte lees je hoe je in het Beheerderspaneel de mogelijkheden voor gebruikers in berichten kan aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld smilies toevoegen, aangepaste BBCodes en een censuur om te zorgen dat gebruikers bepaalde termen niet kunnen gebruiken. Al deze mogelijkheden zijn te vinden onder het "Berichten" tabblad in het Beheerderspaneel van je forum.


Smilies

Smilies zijn die leuke kleine plaatjes die je in kan voegen in een bericht om je bericht een andere uitstraling te geven, een emotie. Hier zal je lezen hoe je smilies kan toevoegen en aanpassen.


Om nieuwe smilies toe te voegen op je forum, zoek je eerst alle plaatjes op die je zou willen gebruiken en upload je deze via je FTP programma naar de map images/smilies.


Dan ga je naar het Smilies scherm in je Beheerderspaneel en klikt op "Voeg meerdere smilies toe". Hier krijg je een scherm te zien met alle smilies die op dit moment nog niet geïnstalleerd zijn. Voor elke nieuwe smilie moet je de volgende instellingen invoeren:


  • Smilie code - Tekst die je moet typen om deze smilie weer te laten geven.
  • Gemoedstoestand - De emotie van deze smilie snel omschreven, deze zal worden weergegeven wanneer een gebruiker zijn muis over de smilie haalt.
  • Smiliebreedte en hoogte - Afmetingen van de smilie, hoef je niet te veranderen.
  • Toon bij het plaatsen van een bericht - Indien niet aangevinkt zal de smilie op de "Toon meer smilies" pagina verschijnen en niet op het normale postscherm.
  • Smilie-volgorde - Je hebt de keuze op welke plek (achter welke andere smilie) deze wordt weergegeven.


Vergeet niet om nadat je al deze instellingen hebt gehad het vakje "Toevoegen" aan te vinken! Anders wordt de smilie niet toegevoegd en zal je alle instellingen weer opnieuw moeten invullen.


Als je je huidige smilies wilt aanpassen, kan je in het Smilies scherm op "Bewerk smilies" drukken, daar kunnen de gemoedstoestand en smiliecode van de huidige smilies worden veranderd. Mocht je een smilie willen verwijderen of verplaatsen kan dat met respectievelijk de rode button met het kruis erop, en de twee blauwe buttons met een pijtje naar boven of naar beneden gericht.


Aangepaste BBCodes

In phpBB2 kon je HTML gebruiken om je bericht op te maken met tags die niet mogelijk waren in het BBCode system. Nu, in phpBB3 zijn we terug met iets nieuws en veiligers, aangepaste BBCodes. Wat je dus eerder in HTML had gedaan daar kan je dus nu een BBCode voor toevoegen.


Een BBCode toevoegen is erg gemakkelijk. Ga naar het BBCodes scherm en klik op "Voeg een nieuwe BBCode toe", daar zullen twee invoerboxen verschijnen.


BBCodes.PNG


We gaan even een voorbeeldje doen. Stel je voor dat je zelf wil kiezen welk lettertype je gebruikt in een bericht. Je kan daarvoor een [lettertype] BBCode aanmaken.


De code daarvoor in HTML is: <span style="font-family:JOUWLETTERTYPE;">De tekst</span>


Nu willen we dat "JOUWLETTERTYPE" door de gebruiker zelf gekozen kan worden zodat een willekeurig lettertype kan gebruiken. Ook de tekst moet natuurlijk zelf invoerbaar zijn. Hiervoor gebruiken we variabelen. Deze zullen namelijk wanneer een gebruiker de BBCode gebruikt vervangen worden door de tekst die de gebruiker er invult.


In ons voorbeeld zou het dit worden.


In het eerste vakje (De BBCode zelf) moet je het volgende invullen: [lettertype={SIMPLETEXT1}]{SIMPLETEXT2}[/lettertype]


En dan in het tweede vakje (De HTML vervanging voor de BBCode) komt dit:

<span style="font-family:{SIMPLETEXT1};">{SIMPLETEXT2}</span>


Nu kunnen we onder deze 2 boxen nog een paar dingen instellen. Je kan namelijk de hulplijn invullen, wanneer je met je muis over de BBCode knop gaat in het "Plaats een bericht" scherm zal deze weergegeven worden, en of je wilt dat de BBCode daar überhaupt wordt weergegeven, of dat je hem alleen kan gebruiken wanneer je weet dat deze er is. Klik daarna op "Bevestig" om de BBCode toe te voegen.


In een bericht kan je hem dan op deze manier gebruiken:


[lettertype=Verdana]Tekst in Verdana[/lettertype]

[lettertype=Arial]Tekst in Arial[/lettertype]

[lettertype=Trebucket MS]Tekst in Trebucket MS[/lettertype]


Censuur

Op sommige forums kan het erg handig zijn om woord censuur te gebruiken, om bijvoorbeeld scheldende gebruikers tegen te gaan. Ga naar de "Censuur" pagina onder je Berichten tabblad.


Je een nieuw censuur toevoegen door op "Voeg nieuw woord toe" te klikken. Daar kan je het woord invoeren dat wanneer een gebruiker het intypt in een bericht zal worden vervangen door het woord ernaast. Je kan hierin ook gebruik maken van wildcards. Als je namelijk test* invoert, dan zal ook test123 worden vervangen. Hetzelfde geldt voor *test, in dat geval wordt ook 123test aangepakt.

Geavanceerde beheerdershulpgids > Berichten
HierarchyPrevious.gif 3.4 Groepen management | 3.6 Permissies HierarchyNext.gif