3.x/Handleiding/Berichten plaatsen

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Gebruikershulpgids

Index

Berichten plaatsen is best vanzelfsprekend in phpBB. Je drukt op de "Plaats reactie" knop, typt je berichtje en klikt op "Bevestig". Makkelijk, toch? Maar je kunt nog veel meer doen!


BBCodes en Smilies

BBCodes zijn een simpele manier om je bericht op te maken. Je kan bijvoorbeeld een deel van een bericht vetgedrukt, schuingedrukt of onderstreept maken. Ook een leuk kleurtje kan geregeld worden. Ook kan je lijstjes maken, de tekstgroottes aanpassen en een afbeelding toevoegen.


Een volledige handleiding met voorbeelding en instructies tot alle BBCode die je kunt gebruiken met phpBB kan je vinden in onze BBCode handleiding.


Smilies zijn kleine plaatjes die emoties kunnen toevoegen in een bericht. Plaats je een blije reactie kan je een blije smilie toevoegen, ben je verdrietig kan je een verdrietige smilie plaatsen. Je hoeft slechts de code van de smilie in te typen in het bericht, of gewoon makkelijk op de smilie zelf klikken.


Berichten smilies.PNG


Sommige fora kiezen ervoor om niet alle smilies op de "Plaats een bericht" pagina weer te geven. Om deze smilies toch te kunnen bekijken en gebruiken moet je op de "Toon meer smilies" knop drukken.


Bijlages

Bijlages zijn bestanden die je kan toevoegen aan een bestand. Zoals bijvoorbeeld een grote afbeelding, een zip bestand, of een word-bestand, zolang de Beheerder van het forum het maar heeft goedgekeurd.


Om een bijlage toe te voegen klik je onderaan de pagina op het kopje "Bijlage toevoegen".


Berichten bijlages.PNG


Hier kan je het bestand zelf selecteren van je computer en het uploaden. Standaard zijn slechts afbeeldingen toegestaan, geen tekstdocumenten. Zorg dat je bestand niet al te groot is, anders wordt het afgewezen en zal niet aan een bericht worden toegevoegd.


Standaard word een bijlage helemaal onderaan het bericht toegevoegd, maar mocht je willen dat de bijlage beschikbaar is in het midden van het bericht, dan kan je na het uploaden van je bijlage op de button "Plaats in bericht" klikken en dan zal er een BBCode verschijnen. Deze kan je overal in het bericht plakken en op die positie zal dan de bijlage worden weergegeven.


Onderwerptypes

Gebruikers met de juiste permissies hebben de mogelijkheid om in plaats van een "normaal" onderwerp het type te veranderen. Zo kunnen bijvoorbeeld polls, mededelingen en stickies worden geplaatst.


Polls - Een poll is een onderwerp waarin helemaal bovenaan een vraag word gesteld, en de gebruikers kunnen antwoorden selecteren op deze vraag. Op deze manier kan een mening van gebruikers worden gepeild. Om een poll-onderwerp te kunnen openen moet je onderaan de "Plaats een bericht" pagina op het tabblad "Poll toevoegen" klikken. Als dit tabblad niet beschikbaar is heb je waarschijnlijk geen permissies om een poll aan te maken. De vraag en mogelijke antwoorden kunnen onder dit tabblad ingevuld worden. Zorg dat je elke keuzemogelijkheid op een nieuwe regel zet. Ook kan je het aantal opties dat een gebruiker mag kiezen en het aantal dagen dat de poll beschikbaar zal zijn limiteren.


Sticky - Een sticky is een onderwerp dat in de normale onderwerpenlijst van een forum staat, maar dat wel bovenaan geplakt is en dit ook zal blijven. Ook heeft het een icoon van een uitroepteken zodat deze makkelijk te herkennen is. Een sticky kan worden aangemaakt onder het "Opties" tabblad aan de onderzijde van het "Plaats een bericht" scherm en ook hier kan gekozen worden hoe lang het onderwerp in Sticky positie blijft. Mocht je dit voor onbepaalde tijd willen, vul dan een 0 in.


Mededeling - Een mededeling is een onderwerp dat bovenaan het forum zal worden weergegeven in een aparte ruimte afgezonderd van de normale onderwerpen zodat elke gebruiker het makkelijk kan zien. Mededelingen kunnen worden aangemaakt onder het "Opties" tabblad aan de onderzijde van het "Plaats een bericht" scherm.


Globale mededeling - Een globale mededeling is nog een stap verder dan een normale mededeling. Een globale mededeling zal in elk forum worden weergegeven in de "Mededelingen" ruimte boven alle andere onderwerpen en zal ook op de voorpagina van het Gebruikerspaneel worden weergegeven. Globale mededelingen kunnen worden aangemaakt onder het "Opties" tabblad aan de onderzijde van het "Plaats een bericht" scherm.


Concepten

Wanneer een gebruiker een bericht aan het typen is, en deze nog niet klaar is met het bericht, maar het toch wil opslaan is de concept functie erg handig. Een gebruiker heeft slechts op de "Opslaan" button (die naast Voorbeeld en Bevestig zit) te klikken om het bericht op te slaan. Als de gebruiker dan later terugkeert in hetzelfde forum (concepten in Forum 1 aangemaakt kunnen niet in Forum 2 geopend worden!) hoeft deze alleen op de "Laad" button te klikken die is verschenen.


Berichten laadconcept.PNG


Als je nu klikt op de naam van het onderwerp (in dit geval "Conceptbericht") dan zal je bericht wat je hebt opgeslagen verschijnen en kan je verder werken. Concepten blijven opgeslagen totdat je ze verwijdert uit het Gebruikerspaneel of totdat het bericht geplaatst wordt op het forum.

Gebruikershulpgids > Berichten plaatsen
HierarchyPrevious.gif 5.1 Gebruikerspaneel | 5.3 Privéberichten HierarchyNext.gif