3.x/Handleiding/Forum management

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Geavanceerde beheerdershulpgids

Index

Goed, in hoofdstuk 2.2 heb je geleerd hoe je makkelijk een nieuw forum kan aanmaken. In dit hoofdstuk zullen we meer uitleggen over de specifieke opties in phpBB die je voor een forum kan veranderen om een bepaald forum toch aan te passen naar jouw wensen. Deze forum-specifieke opties bieden ook de mogelijkheid voor je om bepaalde forums te onderscheiden van andere forums.


Er zijn verschillende opties in de forums sectie. Wanneer je namelijk een nieuw forum aanmaakt heb je algemene opties, die altijd ingevuld moeten worden, opties die specifiek zijn voor een categorie, forum of opties die alleen voor een forum als een link gelden.


Algemene opties

Forum type - Dit kan gezet worden op "Categorie", "Forum" of "Link". Het type categorie wat zorgt ervoor dat er in dit forum geen berichten kunnen worden geplaatst. Categorieën worden gebruikt om forums in te zetten zodat een bepaalde groep forums kan worden aangeduid met een bepaalde naam. Forums zijn plaatsen waarin, mits de juiste permissies, berichten in geplaatst en gelezen kunnen worden. Wanneer je een forum instelt als "link" zal het forum wanneer erop geklikt word een bepaalde website openen.


Hoofdforum - Indien je een forum deel wilt laten uitmaken van een bepaalde categorie, moet deze categorie worden ingesteld als hoofdforum van het forum dat je aanmaakt.


Forum-afbeelding - Afbeelding die voor de naam van het forum en beschrijving zal worden weergegeven. Je moet zorgen dat deze afbeelding in de map van je forum bestanden staat. Het is handig om bijvoorbeeld een forum afbeelding in de "images" map te doen. In zo'n geval vul je dus bij het forum afbeelding veld in "images/voorbeeld.jpg" en niet "http://voorbeeld.com/forum/images/voorbeeld.jpg". Het moet relatief zijn aan je forum.


Forum wachtwoord - Wachtwoord dat moet worden ingevuld voordat de gebruiker toegang krijgt tot het forum. Dit wachtwoord hoeft slechts een keer per sessie te worden ingevuld. Vergeet niet het veld eronder in te vullen met hetzelfde wachtwoord, ter bevestiging.


Forum stijl - De stijl die in dit vakje geselecteerd is zal enkel worden weergegeven voor dit forum. Dit kan handig zijn voor forums over een specifiek thema dat met een stijl nog meer kan worden weergegeven.


Kopieer permissies - Voordat een forum zichtbaar wordt moeten er eerst permissies ingesteld worden. Het kost soms een heleboel tijd om dit allemaal te doen. Het slimst is dus om voor je eerste forum de correcte permissies in te stellen, en dan deze optie te gebruiken om ze te kopiëren naar alle andere nieuwe forums die je aanmaakt. Je kan ook permissies kopiëren naar forums die al bestaan. Gebruik hiervoor de "Kopieer forum permissies" optie onder het "Permissies" tabblad.


Forum-specifieke opties

Forum status - Bepaald of een forum open of gesloten is. In een gesloten forum kunnen berichten mits de juiste permissies wel bekeken worden, maar geen (nieuwe) kunnen worden geplaatst.


Toon subforums in de legenda (van het hoofdforum) - Deze optie zal weergeven of een lijst van subforums ook zal worden weergegeven in de legenda van het hoofdforum. Indien deze op Ja word gezet ziet het er ongeveer zo uit.


Subforums legenda.PNG


Schakel berichtcontrole in - Als je een bericht schrijft en voordat je deze bevestigt verstuurd een andere gebruik een bericht in dit zelfde onderwerp zal je hiervan op de hoogte worden gesteld zodat je je eigen bericht nog kan aanpassen.


Snel reageren inschakelen - Wanneer deze ingeschakeld staat en de algemene optie ook bij "Instellingen berichten" aanstaat zal onderaan de pagina een Snel reageren box verschijnen, vaker ook wel genoemd als "Quick reply".


Schakel zoekindexering in - Indien ingeschakeld kan dit forum geindexeerd worden, dat maakt het makkelijker om te zoeken tussen de forums.


Onderwerpiconen - Indien ingeschakeld kan de gebruik een onderwerpicoon kiezen die in de onderwerpenlijst zal worden laten zien.


Toon actieve onderwerpen - Als dit op "ja" is ingesteld, worden de gemaakte onderwerpen in dit forum getoond in de actieve onderwerpenlijst.


Onderwerpen per pagina - Standaard worden er 25 onderwerpen per pagina weergegeven. Mocht je dit willen aanpassen voor alleen dit specifieke forum kan je dat hier invullen.


Categorie-specifieke opties

Actieve onderwerpen inschakelen - Alle onderwerpen waarin recent berichten zijn geplaatst in de forums die vallen onder de categorie zullen worden weergegeven onder de lijst van alle forums die bij de categorie horen. Als je enkel de forumnamen wilt zien, schakel deze optie dan uit.


Automatisch forum opruimen

Deze optie staat standaard uit maar wanneer deze word ingeschakeld kan je onderwerpen laten opruimen na een bepaalde tijd verstreken is, die tijd is standaard 7 dagen. Een uitzondering kan gemaakt worden voor mededelingen, polls en stickies. Dit word eens per dag gecheckt door phpBB.


Links en forumregels

Zodra je kiest het forum type in te stellen als "Link" kan je onderaan de pagina een link invoeren en zodra er op het forum geklikt word zal de gebruiker doorgelinkt worden naar de link die je invult. Je kan kiezen of het aantal keer dat de link gebruikt is bijgehouden moet worden.


Als je forumregels wilt instellen kan je deze onderaan invoeren en dan zullen deze in een roze box bovenaan het forum worden weergegeven.

Geavanceerde beheerdershulpgids > Forum management
HierarchyPrevious.gif 3.1 Forumconfiguratie | 3.3 Gebruikers management HierarchyNext.gif