3.x/Handleiding/Gebruikerspaneel

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Gebruikershulpgids

Index

Gebruikerspaneel


Elk lid heeft toegang tot het gebruikerspaneel. In het gebruikerspaneel kan je o.a. je onderschrift en persoonlijke gegevens wijzigen. Via het gebruikerspaneel kan je ook privé berichten sturen, abonnementen beheren en vrienden/vijanden instellen. Net als het beheerderspaneel en het moderatorpaneel is ook het gebruikerspaneel weer verdeeld in tabbladen. In dit artikel bespreken we elke functie van het gebruikerspaneel.

We beginnen met de eerste 3 tabbladen.

Gebr tab.png


Overzicht

Hier kom je terecht als je het gebruikerspaneel opent. Je vindt hier wat algemene informatie zoals het aantal berichten wat je hebt gepost en in welk onderwerp je het meest actief bent. Dit tabblad is onderverdeeld in nog 4 andere tabbladen. We gaan elk tabblad en zijn functie bespreken.


Abonnementen en bladwijzers

We behandelen eerst uitgebreid de eerste 2 tabbladen, namelijk 'Abonnementenbeheer' en 'Bladwijzerbeheer'. In het eerste tabblad kan je je abonnementen beheren en in het 2e tabblad je zogenaamde bladwijzers. Als je een forum of onderwerp bekijkt zie je onderaan de pagina:


Abbon.png


Met deze knoppen kan je je dus abonneren op een onderwerp/forum of je kan deze toevoegen aan je bladwijzers. Abonnementen zijn ervoor bedoeld om je op de hoogte te houden van nieuwe berichten/onderwerpen zodat je een forum niet constant in de gaten hoeft te houden. Met de bladwijzers kan je een onderwerp snel terugvinden. In het gebruikerspaneel kan je je bestaande abonnementen en bladwijzers dus terugvinden en deze eventueel verwijderen.


Concepten

In het tabblad 'Conceptenbeheer' kan je (vanzelfsprekend) je concepten beheren. Als je een privé bericht aan het schrijven bent kan je dit opslaan als concept. Dit doe je door onderaan het privé bericht op de knop 'opslaan' te klikken. Het onderwerp en de inhoud van het bericht worden dan opgeslagen onder concepten. Deze kan je dan hier weer bekijken en verder afmaken. Als je een opgeslagen concept als privé bericht wilt versturen klik je op 'Laad concept', het concept wordt dan ingeladen als privé bericht.


Bijlagenbeheer

In het tabblad 'Bijlagenbeheer' vind je alle bijlagen die je hebt geplaatst op het forum. Je kunt je bijlagen hier (opnieuw) downloaden en verwijderen.


Profiel

Het volgende tabblad wat we gaan bespreken gaat over al jouw (persoonlijke) informatie die opgeslagen is op het forum. Ook dit tabblad is weer onderverdeeld in de volgende 4 tabbladen: Wijzig profiel, Wijzig onderschrift, Wijzig avatar, Wijzig registratiedetails.


Elk tabblad spreekt eigenlijk voor zich. Onder 'Wijzig profiel' kan je de informatie zoals je woonplaats, website en leeftijd aanpassen. Het tabblad 'Wijzig onderschrift' gaat over je onderschrift en dat kan je hier dus ook wijzigen. Onder 'Wijzig avatar' kan je je avatar wijzigen of verwijderen. En als laatste, onder 'Wijzig registratiedetails' kan je onder andere je wachtwoord en je email adres wijzigen.


Foruminstellingen

Hier vind je 3 andere tabbladen: Wijzig persoonlijke instellingen, Wijzig berichtstandaarden, Wijzig weergave-instellingen. In het eerste tabblad kun je instellingen zoals email en privé bericht voorkeuren instellen. Ook instellingen zoals de tijdzone vind je hier. In principe hoef je aan je tijdzone en datumweergave niks te wijzigen, de optie 'zomertijd is in gebruik' zul je waarschijnlijk het meeste nodig hebben.


De opties in 'Wijzig berichtstandaarden' spreken voor zich. Simpele opties zoals 'schakel smilies in' vind je hier en kun je gemakkelijk in- en uitschakelen. Het tabblad 'Wijzig weergave-instellingen' gaat over de weergave van de berichten en onderwerpen die jij op het forum bekijkt. Je kunt de berichten en onderwerpen op verschillende manieren laten sorteren. Hoe het forum jou de berichten laat zien kan je hier ook helemaal naar wens aanpassen, denk bijvoorbeeld aan het niet weergeven van avatars en Flash-animaties.


Zo, we hebben nu de eerste 3 tabbladen gehad. De laatste 3 gaan we nu bespreken.


Gebr tab2.png


Privéberichten

Door middel van privéberichten kan je communiceren met andere forumleden. In hoofdstuk 5.3 wordt deze optie uitgebreid besproken.


Gebruikersgroepen

Als je dit tabblad opent krijg je het tabblad 'Lidmaatschappen' te zien. Hier kan je, mits je daar de permissies voor hebt en lid bent van meerdere groepen, je standaardgroep bepalen. Als je een groep je standaardgroep maakt krijg je gebruikersnaam de kleur, afbeelding en rang die bij die bepaalde groep horen. Er verandert verder niks aan je permissies. Met het tabblad 'Groepenbeheer' kan je zoals de naam al zegt groepen beheren waarvan jij groepsleider bent. Als je leider bent van een groep zal de naam van de groep in de lijst zichtbaar zijn en krijg je 2 knoppen te zien.


Leiderschappen.png


Met de knop 'Wijzig' pas je de groep aan. Je kunt hier de groepsafbeelding, groepskleur, groepsrang en groepsbeschrijving aanpassen. Met de knop 'Gebruikers beheren' kan je gebruikers toevoegen aan de groep en de gebruikers die al lid zijn van de groep beheren.


Vrienden en Vijanden

Hier vind je 2 tabbladen:


  • Vrienden - Vrienden zijn gebruikers waarmee je vaak communiceert. Als je een gebruiker als vriend toevoegt worden zijn of haar berichten gemarkeerd.


  • Vijanden - Als je een gebruiker als vijand toevoegt worden zijn of haar berichten verborgen. Let er wel op dat je beheerders en moderators niet als vijand kan toevoegen en dat privéberichten van vijanden niet verborgen worden.
Gebruikershulpgids > Gebruikerspaneel
HierarchyPrevious.gif 5 Gebruikershulpgids | 5.2 Berichten plaatsen HierarchyNext.gif