3.x/Handleiding/Groepen management

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Geavanceerde beheerdershulpgids

Index

Groepsbeheer

In phpBB is het mogelijk om gebruikersgroepen aan te maken. Het aanmaken van gebruikersgroepen kan handig zijn als je een bepaalde groep mensen allemaal dezelfde rang of permissies wil geven. Je hoeft dan alleen maar de groepsinstellingen aan te passen en vervolgens leden aan die groep toevoegen.


Binnen gebruikersgroepen zijn er verschillenden "statussen" voor gebruikers in te stellen. Je kan bijvoorbeeld voor een groep een leider aanstellen. Groepsleiders kunnen via het gebruikerspaneel hun groepen beheren. Verder kan je er voor kiezen om een groep "standaard te maken" voor een gebruiker. Dit wil zeggen dat de gebruiker de groepskleur/groepsrang overneemt van die bepaalde groep.


In dit hoofdstuk van de documentatie lees je alles over het beheren van gebruikersgroepen. Alle instellingen die hier besproken worden zijn te vinden in het beheerderspaneel onder het tabblad "Gebruikers en groepen" -> "Groepsbeheer".


Soorten gebruikersgroepen

In je beheerderspaneel zie je op de groepsbeheer pagina een onderverdeling, namelijk "Gebruiker gedefinieerde groepen" en "Voorgedefinieerde groepen".


Voorgedefinieerde groepen

Voorgedefinieerde groepen zijn groepen die bij de installatie van je phpBB forum al automatisch zijn aangemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld de groepen "Beheerders", "Globale moderators", "Geregistreerde gebruikers" etc. Deze groepen kan je niet verwijderen, maar wel (gedeeltelijk) wijzigen. Je kan bijvoorbeeld niet de groepsnaam aanpassen maar wel de rest van de instellingen. Over het wijzigen van groepen komen we later in dit hoofdstuk terug.


Gebruiker gedefinieerde groepen

Gebruiker gedefinieerde groepen zijn groepen die jij als forumbeheerder zelf kunt aanmaken en volledig naar wens instellen. Je kan deze groepen altijd nog aanpassen/verwijderen.


Groepen toevoegen

Op de groepsbeheer pagina in je beheerderspaneel, zie je onder het kopje "Gebruiker gedefinieerde groepen" een invulveld staan met "Maak nieuwe groep", zoals ook te zien is op onderstaande afbeelding.


Groepsbeheer.jpg


Vul daar de naam in van de groep die je wilt aanmaken en klik vervolgens op "Bevestig". Je komt dan uit op de pagina waar je de instellingen van je groep kan aanpassen naar wens. We gaan nu uitgebreid de instellingen die je daar kan instellen bespreken.


Groepsdetails

Het eerste blok met instellingen heet "Groepsdetails", daar kan je een aantal algemene dingen instellen, zoals de naam van de groep en de beschrijving van de groep. De beschrijving wordt getoond op de groepspagina op je forum en in het gebruikerspaneel.


Groepsdetails.jpg


Vervolgens zie je staan "Groeptype". Je kan je groep vier verschillende types toekennen: open, aanvraag, gesloten, verborgen.


 • Open

Als je de groep als "open" instelt dan kunnen gebruikers van je forum zichzelf aansluiten bij deze groep via het gebruikerspaneel.


 • Aanvraag

Wanneer je de groep op "aanvraag" instelt, dan kunnen gebruikers zichzelf aansluiten bij de groep, maar moeten ze eerst goedgekeurd worden door de groepsleider/beheerder voordat ze pas echt lid worden. De groepsleider krijgt een e-mail wanneer een gebruiker zich aangemeld heeft voor de groep.


 • Gesloten

Bij een gesloten groep kunnen gebruikers zichzelf niet aanmelden. Alleen de groepsleider/beheerder kan gebruikers aan de groep toevoegen.


 • Verborgen

Een verborgen groep is niet zichtbaar in het gebruikerspaneel en niet zichtbaar voor gebruikers die geen lid zijn van die groep. Alleen de gebruikers die lid zijn van de groep kunnen de groep zien.


Verder kan je nog instellen of de groep permissies van een andere gebruikersgroep moet overnemen. Als je al andere groepen hebt gemaakt en die al permissies toe hebt gekend, kan je die permissies dus kopieëren naar de groep die je aan het aanmaken bent.


Groepsbrede opties

We zijn nu bij het volgende instellingenblokje aangekomen, namelijk "Groepsbrede opties" en die ziet er als volgt uit:


Groepsbrede opties.jpg


 • Alleen beheer door eigenaar

Als je deze optie aanvinkt, dan beperk je het beheer van die groep tot de forumbeheerders. Zoals aangegeven staat zijn de groepsleiders nog steeds in staat om de (groep)sleden te bekijken.


 • Groepsleider vrijstellen van permissies

Wanneer je deze optie aanvinkt, krijgt de groepsleider niet de permissies die aan de groep toegekend zijn, maar behoudt hij zijn eigen permissies.


 • Laat groep zien in legenda

Als je wilt dat de groep onderaan je forumoverzicht te zien is in de legenda moet je deze optie inschakelen.


 • Groep kan privéberichten ontvangen

Het is bij phpBB mogelijk om hele groepen in één keer tegelijk een privébericht te sturen. Als je deze instelling inschakelt dan kan bij het schrijven van een nieuw privébericht de hele groep geselecteerd worden.


Groepsinstellingen

Het volgende instellingengedeelte heeft weer een viertal opties om in te stellen, we bespreken ze hieronder.


Groepsinstellingen.jpg


 • Groep privéberichten-limiet per map

Hier kan je instellen hoeveel privéberichten de gebruikers in deze groep maximaal per map mogen hebben. Als je als waarde "0" invult dan wordt deze instelling genegeerd en wordt de standaard limiet gebruikt.


 • Maximaal aantal ontvangers per privébericht

Als je wilt dat gebruikers in deze groep maar naar een maximum aantal gebruikers tegelijk een privébericht kunnen sturen, dan moet je hier een aantal invullen. Ook hier geldt weer, als je "0" invult worden de standaard instellingen gebruikt.


 • Groepskleur

Als je wilt dat je gebruikersgroep een andere kleur krijgt dan de standaardkleur, kan je hier een HTML kleurcode invullen. Die code bestaat altijd uit 6 letters/cijfers. Als je op de link "Webveilig kleurenpalet" klikt, verschijnt er een pop up waar je gemakkelijk een kleur mee kan selecteren. De kleurcode wordt dan automatisch voor je ingevuld.


 • Groepsrang

Als je wilt dat gebruikers uit deze groep een rangtitel onder hun gebruikersnaam krijgen, dan moet je hier in het dropdownmenu een rangtitel selecteren. Deze rangen moet je aanmaken in het rangenbeheer van je beheerderspaneel, dit komt ergens anders in de documentatie aan de orde. Als je "Gebruikers standaard" selecteert, dan wordt de huidige/standaard rang van de gebruiker gebruikt.


 • Groepsavatar

Het is ook mogelijk om een standaard avatar voor je groep in te stellen. Deze avatar wordt alleen gebruikt in het geval de gebruiker in de groep nog géén avatar ingesteld heeft. Deze standaardavatar overschrijft de eventuele huidige avatar van de gebruiker niet!


Je kan kiezen of je een avatar van je computer wilt gebruiken, een avatar gebruiken die ergens op je server staat of een avatar gebruiken die extern (een andere website) staat.


Als je tevreden bent met alle instellingen die je gedaan hebt, kan je de groep bevestigen door op de "Bevestig" knop te klikken. De groep is dan succesvol toegevoegd.


Groepsinstellingen aanpassen

Als je een bepaalde gebruikersgroep achteraf nog wilt aanpassen, moet je in het groepsbeheer overzicht op de knop "Instellingen" klikken achter de groepsnaam. Het aanpassen van een groep werkt exact hetzelfde als het toevoegen van een nieuwe groep. Je kan dus de handleiding voor het toevoegen ook gebruiken om de groep te wijzigen.


Groepsleden/leiders beheren

Als je op de "Groepsbeheer" pagina van je beheerderspaneel bent, zie je achter iedere groep een knop "Leden" staan. Als je bij een van de groepen daarop klikt, kom je op de ledenbeheer pagina. Daar kan je gebruikers toevoegen aan de groep, groepsleiders toevoegen en nog meer.


In dit gedeelte lees je hoe je gebruikers toevoegt aan een groep en hoe je groepsleiders maakt.


Groepsinstellingen.jpg


'Maak groepsleider - Hiermee zal de gebruiker gepromoot worden tot groepsleider van de groep wat betekend dat deze de instellingen en leden van de groep kan aanpassen in het gebruikerspaneel.


Maak standaard groep - Als de gebruiker deze groep als standaard groep heeft betekend dat wanneer je een groepskleur of groepsrang voor deze groep hebt ingesteld, deze weergegeven zal worden in het profiel van de gebruikers. Dus mocht je willen dat een gebruiker een nieuwe rang of kleur krijgt moet je altijd onthouden de groep als standaardgroep in te stellen.


Daaronder vul je de gewenste gebruikersnamen in (allemaal op nieuwe regel) en deze zullen worden toegevoegd aan de groep met de condities die je hierboven hebt ingesteld.


Het is altijd nog mogelijk om na het toevoegen van de gebruiker zijn status nog aan te passen. Door die bepaalde gebruiker aan te vinken in de groepsledenlijst, en vervolgens een keuze te maken in het dropdownmenu:


Gebruiker opties.jpg


Als het goed is weet je nu een stuk meer over (het beheren van) gebruikersgroepen op je forum. Er zijn voor gebruikersgroepen dus ook permissies om in te stellen, dit komt in het hoofdstuk permissies van de documentatie aan bod. Mocht je nog steeds vragen hebben over (het beheren van) gebruikersgroepen, gebruik dan het 3.0 Support forum.

Geavanceerde beheerdershulpgids > Groepen management
HierarchyPrevious.gif 3.3 Gebruikers management | 3.5 Berichten HierarchyNext.gif