3.x/Handleiding/Moderatorpaneel

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Moderatorhulpgids

Index

Het Moderatorpaneel

Als je moderator rechten hebt op je forum krijg je linksonder de navigatie balk vlak onder de datum en tijd een knop te zien '[Moderatorpaneel]' hiermee krijg je toegang tot zoals de naam al zegt, het moderatorpaneel van phpBB. Het moderatorpaneel is onderverdeeld in tabbladen zodat je alles makkelijk en snel kan vinden. In dit artikel gaan we elke functie van het moderatorpaneel bespreken.


We beginnen met de eerste 4 tabbladen

Tabbladen mod.png


Algemeen

Dit is een overzichtspagina die je ziet als je het moderatorpaneel opent. Je ziet er onder andere de laatste 5 acties die andere moderators hebben uitgevoerd en de laatste 5 meldingen die gebruikers hebben ingediend. Dit is om een snel en actueel overzicht te krijgen van wat er allemaal gaande is op jouw forum.


Moderatie wachtrij

Dit tabblad in onderverdeeld in nog 2 andere tabbladen. Genaamd 'Onderwerpen wachtend op goedkeuring' en 'Berichten wachtend op goedkeuring'. Beide hebben dezelfde functie, alleen zoals je misschien al kan raden gaat de een over onderwerpen die goedgekeurd moeten worden en de ander over berichten die goedgekeurd moeten worden.


Als je in de forumpermissies hebt ingesteld dat onderwerpen en/of berichten eerst moeten worden goedgekeurd alvorens deze zichtbaar worden voor alle leden, worden deze eerst hier getoond zodat een moderator deze kan lezen en vervolgens goedkeuren of afwijzen.


Onderwerpen die goedgekeurd moeten worden staan onder 'Onderwerpen wachtend op goedkeuring' en vanzelfsprekend staan berichten die goedgekeurd moeten worden dan onder 'Berichten wachtend op goedkeuring'.


Gemelde berichten

Zoals je misschien wel weet kunnen gebruikers berichten en privéberichten van andere gebruikers melden aan de moderators, bijvoorbeeld als een bericht kwetsende content bevat.


Al deze meldingen komen hier te staan zodat ze vervolgens door jou verwerkt kunnen worden. Er zijn hier 4 tabbladen te vinden 'Open/Gesloten PB meldingen', deze gaan over de gemelde privéberichten. Bij de 'Open PB meldingen' staan alle meldingen die nog niet verwerkt zijn en bij de 'Gesloten PB meldingen' staan alle meldingen die wel zijn verwerkt.


Hetzelfde verhaal over de tabbladen 'Open/Gesloten meldingen' alleen dan gaan deze niet over de privéberichten die gemeld zijn maar over de berichten die gepost zijn in de onderwerpen.


Als je een melding opent kun je het bericht lezen en vervolgens een beslissing nemen, bijvoorbeeld het bericht verwijderen en/of de poster een waarschuwing geven. Valse meldingen kun je met de knop 'Verwijder melding' verwijderen, deze zal dan ook niet verschijnen onder de gesloten meldingen. En meldingen die je hebt verwerkt kun je sluiten en naar de gesloten meldingen verplaatsen door op de knop 'Sluit melding' te klikken.


Gebruikersopmerkingen

Hier krijg je een invoerveld te zien waarin je een gebruikersnaam kunt invullen. Om gebruikersnamen snel te kunnen vinden kan je gebruik maken van de optie 'Zoek een lid'. Door vervolgens op de knop 'Bevestig' te klikken kom je in een overzicht van de gebruikersnaam die je hebt ingevuld. Je ziet hier onder andere hoeveel waarschuwingen deze persoon al heeft en of een moderator ooit een zogenaamde feedback voor deze gebruiker heeft ingevuld.


Dat laatste gaan we wat meer op in, je ziet namelijk nog een kopje genaamd 'Feedback toevoegen'. Hiermee kan je als bijvoorbeeld de gebruiker geneigd is om vaak zijn eigen onderwerpen te bumpen, even een notitie hiervan maken voor de andere moderators. Zo houd je per gebruiker een soort logboek bij van hoe hij/zij zich gedraagt op jouw forum. Alle moderators kunnen dit logboek dan inzien en aan de hand daarvan kiezen of het bijvoorbeeld nodig is om een waarschuwing te geven.


Tabbladen mod2.png


Waarschuwingen

De naam zegt het al, in dit tabblad kan je waarschuwingen geven en beheren. Ook dit tabblad is weer onderverdeeld in 2 andere tabbladen genaamd 'Hoofdpagina' en 'Lijst waarschuwingen'. De eerste is, zoals de naam al zegt de pagina waar je terecht komt als je het tabblad 'Waarschuwingen' opent.


Je vindt er onder andere; een invoerveld waarmee je gebruikers een waarschuwing kunt geven, de gebruikers met de meeste waarschuwingen en de laatste 5 waarschuwingen die gegeven zijn. Onder 'Lijst waarschuwingen' vind je een lijst van gebruikers die ooit een waarschuwing hebben gekregen, zo staat er bijvoorbeeld hoeveel waarschuwingen elke gebruiker heeft en een link naar de gebruikersnotities (dit is de eerder genoemde 'feedback' die moderators aan gebruikers konden geven).


Een waarschuwing geven is heel simpel. Je gaat naar 'Hoofdpagina' en daar zie je als eerst al een invoerveld staan genaamd 'Gebruiker selecteren', daar vul je dus de gebruiker in die je een waarschuwing wilt geven. Ook hier zie je weer de optie 'Zoek een lid' waarmee je dus makkelijk een gebruikersnaam kunt opzoeken.


Als je de naam hebt ingevuld klik je op 'Bevestig'. Je komt nu in een venster waarin je als eerste ziet hoeveel waarschuwingen de geselecteerde gebruiker al heeft en hoeveel berichten deze al gepost heeft. Daaronder zie een invoerveld waarin je een reden van de waarschuwing moet opgeven, onder dit invoerveld staat een vinkje met de vraag 'Auteur informeren over waarschuwing?'. Als je wilt dat de gebruiker een privébericht krijgt met de melding dat er een waarschuwing is gegeven met de reden hiervan vink je dit aan. Als je niet wilt dat de gebruiker op de hoogte wordt gesteld van de waarschuwing vink je dit uit. Om de waarschuwing vervolgens definitief te maken klik je op 'Bevestig'.


Moderatorslog

Dit tabblad heeft in principe weinig uitleg nodig. Het toont alle acties van alle moderators die je vervolgens kunt sorteren op naam, IP-adres, datum en actie. Het moderatorslog is alleen te legen via het beheerderspaneel. Het heeft dus onder andere de functie dat de moderators en beheerders elkaar in de gaten kunnen houden mocht er iemand misbruik willen maken van zijn rechten.


Bannen

Dit laatste tabblad bevat heel veel functies. We proberen de uitleg zo compleet en compact mogelijk te houden. Het gaat dus over het bannen. En dan hebben we het niet alleen over het bannen van gebruikersnamen maar ook over het bannen van van e-mail en IP-adressen. Ook hier zijn er weer meerdere tabbladen te vinden 'Ban gebruikersnamen, 'Ban IP's' en 'Ban e-mails'. Elk tabblad doet in principe hetzelfde.


We beginnen met 'Ban gebruikersnamen', hier zie je weer een invoerveld waarin je de gebruikersnaam dient in te vullen die je wilt bannen. De 'Zoek een lid' optie is hier weer aanwezig. Je kunt meerdere gebruikersnamen onder elkaar zetten om zo meerdere gebruikers in 1x te bannen. Het volgende wat je moet opgeven is de lengte van de ban. Dit kan zijn permanent, tot een bepaalde datum of je kiest een lengte die phpBB al standaard in het menu heeft staan.


Het volgende wat je doet is het opgeven van een reden, de eerste reden is alleen zichtbaar voor beheerders en moderators. De tweede reden wordt getoond aan de gebruiker zelf wanneer deze probeert het forum te betreden. Je kunt er ook voor kiezen om deze 2 velden leeg te laten, er wordt dan geen reden getoond. Als laatste krijg je de vraag of je de ingestelde gebruikersnaam(en) wilt uitsluiten van lopende bans. Stel je hebt het IP-adres 10.11.12.13 verbannen, en je wilt dat de gebruiker 'Beheerder' die ook het IP-adres 10.11.12.13 gebruikt wel kan inloggen dan moet je dus 'Beheerder' uitsluiten van bans.


Onderaan zie je een lijst met gebruikersnamen die zijn verbannen. Alle uitgesloten gebruikersnamen zijn cursief. Om details van een ban te zien klik je op de gebruikersnaam. Om een ban te verwijderen selecteer je de gebruikersnaam en klik je vervolgens op de knop 'Bevestig' die zich onderaan bevindt.


Het tabblad 'Ban IP's' werkt precies hetzelfde. Er zijn alleen een paar verschillen en het eerste verschil is dat het hier niet om gebruikersnamen gaat maar om IP-adressen. Wil je bijvoorbeeld niet dat er wordt ingelogd vanaf een bepaald IP-adres dan kan je deze verbannen.


Het andere verschil is dat je hier een zogenaamde wildcard kan gebruiken. Dit houdt in dat als je bijvoorbeeld alle IP-adressen die beginnen met '10.' wilt verbannen dan gebruik je de wildcard '10.*' of andersom, alle IP-adressen die eindigen met '.10' dan gebruik je de wildcard '*.10'.


En dan als laatste het tabblad 'Ban e-mails' hier is al bijna geen uitleg meer voor nodig. Als je de bovenstaande tekst hebt gelezen weet je al hoe wildcards werken en hoe het zit met het uitsluiten van bans. Alles is dus exact hetzelfde alleen gaat het nu over het bannen van e-mailadressen in tegenstelling tot het bannen van gebruikersnamen en IP-adressen.

Moderatorhulpgids > Moderatorpaneel
HierarchyPrevious.gif 4 Moderatorhulpgids | 4.2 Moderatorgereedschappen in een onderwerp HierarchyNext.gif