3.x/Handleiding/Permissies

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Geavanceerde beheerdershulpgids

Index

Voordat een forum zichtbaar wordt op het Forumoverzicht moeten er eerst permissies voor worden ingesteld. Dit geldt voor elke gebruiker, en dus ook voor de beheerder. Als er geen permissies zijn ingesteld zal niemand het forum zien. Maar er zijn zoveel opties in het beheerderspaneel, hoe stel je die permissies nou het meest efficiënt in? Dat leer je hier.

Forum gebasseerde permissies

Forum gebaseerde permissies zijn permissies die bepalen wat gebruikers kunnen doen in een bepaald forum, zoals: "Kunnen ze BBCodes gebruiken?" of "Mogen ze in dat forum nieuwe onderwerpen aanmaken?".


Aangeraden manier

Om het overzichtelijk te houden gaan wij enkel met groepen werken bij het instellen van de permissies. phpBB biedt ook de mogelijkheid om permissies in te stellen voor individuele gebruikers, maar dit doen wij niet aangezien het dan niet meer overzichtelijk is en je snel de draad kwijt bent.


Goed, we beginnen met het instellen van de permissies voor de "Geregistreerde gebruikers" groep, aangezien elke gebruiker daar lid van is, zodat direct iedereen ons nieuwe forum kan zien.


Onder het Permissies tabblad, kies de optie "Forum permissies groepen" en kies de groep waarvoor je permissies wilt instellen. Daarna kies je een van de forums die je hebt aangemaakt door erop te klikken. Wanneer je meerdere selecteert maak je het slechts moeilijker voor jezelf. Nu gaan we naar de echte pagina waar je de permissies kan instellen.


Permissies rollen.png


Permissie rollen zijn voor-ingestelde permissies zodat je met 1 klik op de juiste rol alles goed hebt staan. Voor elke groep is er wel een juiste rol te vinden.


 • Geen toegang - Gebruiker kan het forum niet zien en niet betreden.
 • Alleen-lezen toegang - Gebruiker kan forum zien en lezen maar geen berichten plaatsen.
 • Gelimiteerde toegang - Gebruiker kan berichten plaatsen, maar kan geen berichticonen gebruiken of polls aanmaken. Deze optie wordt vaak gebruikt door forumbeheerders die slechts willen dat gebruikers berichten plaatsen en meer niet, geen poes-pas eromheen. Als je de rol Gelimiteerde toegang + polls gebruikt kan de gebruiker ook nog polls aanmaken.
 • Standaard toegang - Gebruiker heeft alle standaardmogelijkheden zoals BBCodes, Smilies en bijlages toevoegen. Dit is de meest gebruikte optie en is ook voor de gemiddelde gebruiker aan te raden. Als je de rol Standaard toegang + polls gebruikt kan de gebruiker ook nog polls aanmaken.
 • Volledige toegang - Gebruiker kan alles doen wat niet met het beheer van het forum te maken heeft. Zoals het negeren het kunnen sluiten van je eigen onderwerpen en het kunnen verwijderen van eigen berichten. Deze rol is niet aan te raden voor de gemiddelde gebruiker.
 • Op moderatie wachtwij - Door een gebruiker op moderatie wachtrij te zetten kan deze gebruiker nog wel zelf berichten plaatsen maar moeten deze voordat ze zullen verschijnen op het forum eerst nog goedgekeurd worden door een moderator.
 • Bot toegang - Een rol waar je standaard niks mee hoeft te doen. Zorgt ervoor dat bots (zoals Google of Yahoo) optimaal over je forum kunnen navigeren, staat standaard al ingesteld.
 • Nieuw geregistreerde gebruiker - Gebruikers berichten moeten eerst worden goedgekeurd voor de eerste paar berichten en ook PBs kunnen standaard niet verstuurd worden totdat de gebruiker niet meer als "Nieuw" word gezien (meestal na 5 berichten). Dit is om spam te voorkomen.


Zorg dat je na het selecteren van een rol wel de permissies opslaat.


Mocht je iemand een permissie willen geven die niet past in de bovenstaande rollen kan je de permissies handmatig aanpassen door middel van de "Geavanceerde permissies" knop aan de zijkant van het scherm waarin de permissierol te kiezen is.


Hier kan je voor elke permissie de volgende mogelijkheden kiezen.


Ja - Gebruiker krijgt deze permissie toegewezen tenzij er ergens een "Nooit" permissie staat.

Nee - Gebruiker krijgt permissie niet toegewezen tenzij er ergens een "Ja" permissie staat.

Nooit - Gebruiker krijgt deze permissie hoe dan ook niet toegewezen.


Het verschil tussen "Nee" en "Nooit" is dat wanneer een gebruiker in 2 groepen zit, en in de 1e groep wordt een permissie voor de gebruiker op Nee gezet en in de 2e groep op Ja, dan overschrijft de "Ja" van de 2e groep, de Nee van de 1e, waardoor de gebruiker de permissie wel krijgt. Door het gebruiken van "Nooit" maakt het niet uit of er nog ergens anders een Ja staat, de gebruiker krijgt de permissie niet.


Globale permissies

Naast de forum gebaseerde permissies hebben we ook Globale permissies. Dit zijn dingen die gebruikers kunnen doen buiten het plaatsen of lezen van berichten om. Zoals het gebruik van de zoekfunctie of Privé-berichten kan gecontroleerd worden door Globale permissies. Maar globale permissies laten je ook toe om de moderatorpermissies of beheerderspermissies van een groep te veranderen.


Gebruikerspermissies

Om dit soort dingen aan te passen voor gebruikers ga je onder het Permissies tabblad bij "Permissies groepen". Hier kies je de "Geregistreerde gebruikers" groep en daarna krijg je een pagina waar, zoals hierboven ook al is beschreven, rollen staan. Rollen zijn vooringestelde permissies die je met een klik op de knop kunt toepassen. De rollen waaruit je kan kiezen zijn:


 • Standaard mogelijkheden - Gebruiker heeft toegang tot de meeste gebruikersopties zoals, e-mails versturen, bijlagen toevoegen en avatars toevoegen. Gebruiker kan echter niet zijn eigen gebruikersnaam wijzigen of de tijdsinterval negeren.
 • Gelimiteerde mogelijkheden - Gebruiker heeft enkel toegang tot sommige gebruikersopties, maar kan bijvoorbeeld geen bijlages toevoegen, privéberichten sturen naar meerdere gebruikers en kan ook de zoekfunctie van het forum niet gebruiken.
 • Alle mogelijkheden - Gebruiker kan alle gebruikersopties op het forum gebruiken, waaronder het negeren van de tijdsinterval, het zonder toestemming veranderen van de gebruikersnaam en kan onzichtbare gebruikers gewoon zien. Niet aan te raden voor standaard gebruikers.
 • Geen privéberichten - Gebruiker kan het privéberichten systeem niet gebruiken en heeft verder een set van gelimiteerde gebruikersopties die te gebruiken zijn.
 • Geen avatar - Gebruiker kan geen avatar toevoegen en heeft verder een set van gelimiteerde gebruikersopties die te gebruiken zijn.


Moderatorpermissies

Met moderatorpermissies kan geregeld worden wat gebruikers kunnen doen op een moderatieniveau zoals het wijzigen van berichten, het sluiten of verwijderen van onderwerpen. Je kunt het op verschillende manieren regelen. Je kunt iemand een moderator van het hele forum tegelijk maken of van verschillende individuele forums.


Om iemand moderatorpermissies te geven over alle forums kan je deze persoon toevoegen aan de Globale Moderators groep die al standaard in phpBB zit via de "Beheer groepen" optie onder het Gebruikers en Groepen tabblad in je Beheerderspaneel. Standaard hebben Globale Moderators volledige moderatorpermissies. Mocht je dit willen aanpassen dan kan dit onder het Permissies tabblad bij "Permissies groepen", kies daar voor Globale Moderators en zet de box bovenaan de pagina naar "Globale moderatorpermissies". Daar kan je kiezen uit de volgende rollen:


 • Standaard moderator - Gebruiker kan bijna alle moderatortaken uitvoeren, behalve het verbannen van gebruiken en het veranderen van de auteur van een bericht
 • Eenvoudige moderator - Gebruiker kan enkel eenvoudige berichtacties uitvoeren, zoals het aanpassen of verwijderen van berichten. Gebruiker kan geen onderwerpen sluiten/verwijderen of berichten goedkeuren.
 • Volledige moderator - Gebruiker kan alle moderatortaken uitvoeren, inclusief het verwijderen van onderwerpen en het verbannen van gebruikers.
 • Wachtrij moderator - Gebruiker kan enkel berichten goedkeuren en aanpassen.


Natuurlijk is het ook mogelijk om een moderator alleen moderatorpermissies te geven in een individueel forum. In dit geval kan de gebruiker alleen berichten of onderwerpen bewerken/verwijderen in desbetreffende forum. Om een gebruiker in individuele forums moderatorpermissies te geven, ga naar het Permissies tabblad in je Beheerderspaneel en dan naar "Forum moderators". Selecteer hier het forum, of de forums waarin deze gebruiker moderator wordt en vul daarna in de linkeronderhoek de gebruikersnaam in. Daarna kan je een van bovenstaande rollen selecteren voor de gebruiker.


Vergeet niet dat wanneer je een gebruiker de permissie geeft tot het versturen van waarschuwingen of het verbannen van gebruikers in 1 individueel forum, dat deze het automatisch in het hele forum kan doen, in plaats van alleen dit individuele forum!


Beheerderspermissies

Met beheerderspermissies is geregeld welke gebruikers toegang hebben tot het Beheerderspaneel en welke opties in het Beheerderspaneel deze gebruiker toegang tot heeft. Om een gebruiker toegang te geven kan je deze onder het tabblad Gebruikers en Groepen bij "Beheer groepen" toevoegen aan de Beheerders groep. Ook voor Beheerders is het mogelijk om de permissies aan te passen voor het geval dat je wilt dat je mede-beheerders anders dingen kunnen zien dan op dit moment.


Om de beheerderspermissies voor de Beheerders groep aan te passen moet je onder het "Permissies" tabblad aan de zijkant bij Globale permissies op de link Beheerders klikken. Selecteer dan in de rechterbovenhoek de groep "Beheerders" en dan "Wijzig permissies". Hier kan je kiezen uit de volgende rollen om aan de groep toe te wijzen:


 • Standaard beheerder - Toegang tot de meeste Beheerdersfuncties, behalve tot de server- of systeem gerelateerde opties.
 • Volledige beheerder - Toegang tot alle Beheerdersfuncties van het forum, niet aan te raden.
 • Forumbeheerder - Toegang tot alle Beheerdersfuncties die betrekking hebben tot forums. Deze beheerder kan dus nieuwe forums aanmaken en de forumpermissies aanpassen.
 • Gebruiker en groepsbeheerder - Toegang tot alle Beheerdersfuncties die betrekking hebben tot gebruikers en groepen. Zoals het aanpassen van permissies, het beheren van de banlijst en het beheren van rangen.


Let op! Het is niet nodig om een Eigenaar beheerderspermissies te geven, want een Eigenaar heeft standaard alle beheerderspermissies.

Geavanceerde beheerdershulpgids > Permissies
HierarchyPrevious.gif 3.5 Berichten | 3.7 Stijlen HierarchyNext.gif