3.x/Handleiding/Privéberichten

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Gebruikershulpgids

Index

Privéberichten

phpBB biedt de mogelijkheid om forumgebruikers elkaar privéberichten te laten sturen. Een privébericht is, zoals je waarschijnlijk al had begrepen, privé en is alleen te lezen door de gebruiker zelf.


Alles wat in dit hoofdstuk te vinden is gaat over het tabblad "Privéberichten" in het gebruikerspaneel.


Privébericht schrijven

Om een nieuw privébericht (afgekort PB, of in het Engels PM) te schrijven, klik je op "Schrijf bericht" in het menu dat aan de linkerkant verschijnt wanneer je in het tabblad privéberichten bent. Nu moet je net als in een gewone mail een aantal velden invullen.


Ontvanger

Allereerst moet je natuurlijk weten aan wie je het privébericht wilt sturen. Dit is dan ook gelijk het eerste veld dat ingevuld moet worden. Type de naam van de gebruiker aan wie je het bericht wilt sturen in het bovenste invulveld. Nadat je de naam ingetypt hebt, is het belangrijk om op de knop "Toevoegen" te drukken. Dit gebeurt namelijk niet automatisch! Als je al tekst getypt hebt blijft deze gewoon staan en verdwijnt dus niet nadat je op toevoegen geklikt hebt.


Je kan er ook nog voor kiezen om een gebruiker als BCC (Blind Carbon Copy) toe te voegen. Een gebruiker die als BCC toegevoegd wordt, is niet zichtbaar als ontvanger bij de gebruikers die als gewone ontvanger toegevoegd zijn. De BCC gebruiker blijft dus anoniem. Vergeet ook hier niet om op de "[BCC] toevoegen" knop te klikken.


Wanneer je onder het tabblad "Vrienden en vijanden" in het gebruikerspaneel vrienden hebt ingesteld, kan je deze gemakkelijk selecteren als ontvangers. Je kiest dan links naast de invoervelden voor "Toevoegen" achter de naam van de vriend. Hier kan je ook snel zien wie van je vrienden online is. De namen die schuingedrukt zijn, zijn offline. De namen die gewoon vetgedrukt staan, zijn online. De online en offline vrienden worden gescheiden met een lijntje.


PB icoon

Een standaard mogelijkheid binnen phpBB is om een speciaal icoon te selecteren tijdens het versturen van een privébericht. Dit icoontje is dan zichtbaar in het postvak van de ontvanger. Deze functie is te gebruiken afhankelijk van de permissies die ingesteld staan in het beheerderspaneel. Dit komt terug in een ander hoofdstuk van de documentatie. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen bericht icoon mee te zenden.


Onderwerp

Je moet je privébericht ook een onderwerp geven. Zonder onderwerp kan het bericht niet worden verzonden.


Bericht

Het belangrijkste van het privébericht natuurlijk is de inhoud. In het grote invoerveld op de pagina kan je je bericht typen. In dit bericht is alleen BBCode als opmaak mogelijk. Hoe je BBCode kan gebruiken lees je in een ander hoofdstuk van de documentatie.


Wanneer je klaar bent met het typen van je privébericht, kan je een aantal dingen doen.


  • Opslaan - Je kan een getypt privébericht opslaan door op de knop "Opslaan" te drukken. Je bericht wordt dan als concept opgeslagen en is dan via het menu-item "Concepten" weer op te halen en te bewerken. Let op: door op te slaan wordt het bericht niet verzonden. Je slaat er enkel het bericht mee op als concept. Je kan (voordat je alle invulvelden invult) een concept laden in een nieuw privébericht. Dit doe je door de knop "Laad" te gebruiken.


  • Voorbeeld - De "Voorbeeld" knop is bedoeld om een voorbeeld van het door jou getypte bericht te genereren. In dit voorbeeld wordt ook rekening gehouden met de gebruikte opmaak (BBCode). Het voorbeeld dat getoond wordt is dus precies zoals het bericht bij de ontvanger afgeleverd gaat worden. Het bericht is na het tonen van het voorbeeld nog niet verstuurd!


  • Bevestig - Ben je helemaal tevreden met je bericht? Dan kan je het gaan verzenden. Dat doe je simpelweg door op de knop "Bevestig" te klikken. Wanneer je bepaalde velden niet goed ingevuld hebt krijg je daarvan een melding.


Privébericht ontvangen en beantwoorden

Naast het schrijven van berichten kan je ze natuurlijk ook ontvangen van andere forumgebruikers. Nadat je een bericht ontvangen hebt, kan je verschillende acties uitvoeren.


Beantwoorden

Wanneer je een ontvangen privébericht bekijkt, zie je bovenaan een knop "Stuur reactie". Hiermee beantwoordt je de gebruiker die je het bericht gestuurd heeft. Door gebruik te maken van deze knop, start je weer met een leeg scherm. Onder het berichtvak, is de berichtgeschiedenis te lezen. Daar staan alle privéberichten die vooraf zijn gegaan aan dit bericht. Het is ook mogelijk om stukjes te citeren uit oude berichten. Dit doe je door de tekst die je wilt citeren te selecteren, en vervolgens op de knop "Citeer" te klikken.


Allen beantwoorden

Als een bericht aan meerdere personen tegelijk gericht was, heb je de mogelijkheid om alleen de afzender te beantwoorden, of alle personen aan wie het privébericht gericht was tegelijk te beantwoorden. Als je alleen de afzender wilt beantwoorden klik je gewoon op "Stuur reactie". Wil je iedereen beantwoorden, klik dan op "Beantwoord de afzender en alle ontvangers".


Doorsturen

Je kan ontvangen en verzonden privéberichten ook doorsturen. Open hiervoor het betreffende bericht en klik bovenaan op de knop "Doorsturen". Daarna moet je opnieuw een ontvanger invullen. De inhoud van het bericht dat je wilt doorsturen komt automatisch in het berichtvak te staan.


Postvakken

Onder het tabblad "Privéberichten" in het gebruikerspaneel staan standaard verschillende postvakken. In dit hoofdstuk leer je de betekenis van de verschillende postvakken.


Postvak IN

In dit postvak staan alle privéberichten die andere forumgebruikers naar jou gestuurd hebben. Wil je een bericht verwijderen of juist bewaren? Vink dan het vakje achter het privébericht aan, en maak onderaan het scherm een keuze uit het menu. Bovenaan je postvak IN is precies te zien hoeveel ruimte je nog binnen je postvak hebt. Die limiet is in te stellen via het beheerderspaneel.


Postvak UIT

In het postvak UIT staan alle berichten die jij verzonden hebt, maar nog niet zijn gelezen door de ontvanger van het bericht. Zodra (een van de) ontvangers het bericht heeft geopend, verdwijnt het bericht uit je postvak UIT. Alle berichten die nog in je postvak UIT staan zijn nog te bewerken. Dat doe je door een bericht uit dit postvak te openen en op de "Wijzig" knop te drukken. Nadat de ontvanger het bericht gelezen heeft kan je het niet meer wijzigen.


Verzonden berichten

Wanneer een bericht gelezen is door de ontvanger, komt deze in het postvak "Verzonden berichten" te staan. Je kan die berichten niet meer wijzigen. Wil je een bericht uit dit postvak verwijderen? Selecteer het vakje achter het bericht en kies onderaan in het menu voor "Verwijder gemarkeerden".


Opties

Het laatste kopje onder het tabblad Privéberichten, is het kopje "Opties". Hier kan je nieuwe mappen aanmaken voor je berichten, maar ook bepaalde 'regels' maken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om berichten van vijanden (die je in kan stellen onder het tabblad "Vrienden en vijanden") automatisch te laten verwijderen of verplaatsen. Op deze manier kan je het sorteren en beheren van je privéberichten wat gemakkelijker maken.

Gebruikershulpgids > Privéberichten
HierarchyPrevious.gif 5.2 Berichten plaatsen | 5.4 Zoeken HierarchyNext.gif