3.x/Handleiding/Stijlen

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Geavanceerde beheerdershulpgids

Index

Iedere forum eigenaar wil natuurlijk dat zijn forum er goed uitziet. Het moet echt even dat tikje meer hebben dan de andere forums. Dat is waar stijlen erg handig zijn, in phpBB kan je precies stijlen en beslissen wat je zelf wilt.


In onderdeel 2.3 heb je al kunnen lezen waar je kant en klare stijlen kan vinden en hoe je ze kan installeren. In dit hoofdstuk gaan we verder met de iets technischer kant. En we gaan ook bespreken hoe je makkelijk afbeeldingensets en kleuren van je stijl via het Beheerderspaneel kan aanpassen.


phpBB3 stijlen bestaan uit 3 verschillende componenten, namelijk afbeeldingensets, templates en thema's.


Afbeeldingensets

Afbeeldingensets zijn een groep met afbeeldingen die over het forum heen gebruikt worden. Zoals de "Nieuw onderwerp" button of de "Wijzig bericht" button. Deze buttons kunnen per stijl worden aangepast.


Via het Beheerderspaneel kan je ook de afbeeldingen die gebruikt worden bij een bepaalde stijl wijzigen. Om dit te doen upload je eerst de afbeelding die je wilt gebruiken naar de imageset map van de stijl die je op dit moment gebruikt en geeft het een duidelijke naam.


Daarna ga je in je Beheerderspaneel onder de Stijlen tab naar "Afbeeldingensets" en klikt achter de naam van de stijl die je wilt aanpassen op "Wijzig". Hier moet je eerst bovenaan de pagina de afbeelding opzoeken die je graag zou willen vervangen en daarna kan je in de grote lijst met afbeeldingsnamen degene opzoeken die jij net geüpload hebt. Indien nodig kan je ook nog de afmetingen van de afbeeldingen veranderen en dan versturen. Dan is de afbeelding gewijzigd.


Afbeeldingenset.png


Templates

Templates zijn de fundamentele basis van elke stijl. Het zijn namelijk de echte HTML codes van de stijl. Daarom, als je dingen wilt toevoegen, zoals een link in de header moet je ook altijd de templates aanpassen. Je zal daarom de templates vaak moeten aanpassen bij het installeren van een modificatie, anders zal deze niet zichtbaar zijn op je forum. De templates kan je vinden in de map: styles/jouwstijl/template. Vergeet na het aanpassen van een template bestand niet deze te verversen.


Net zoals bij de Afbeeldingensets kan je ook de templates wijzigen via je Beheerderspaneel. Wij raden dit echter ernstig af, aangezien modificaties altijd de wijzigingen in de bestanden maken, en zodra je de template ververst zullen alle veranderingen die je via het beheerderspaneel hebt gemaakt weg zijn. Het is het slimst om alle wijzigingen met betrekking tot de templates in de bestanden te maken.


Thema's

Nu we de component die de structuur van de website vastlegt hebben gehad kunnen we doorgaan met de thema's. Dat zijn namelijk de CSS bestanden van de website. Deze leggen dus de layout/opmaak van de pagina vast. In phpBB3 zijn er twee basisstijlen, namelijk prosilver en subsilver2. In prosilver is het een stuk gestructureerder qua thema bestanden, alles zit namelijk opgedeeld in bestanden zoals "content.css" en "colours.css" etc. zodat je makkelijk kan vinden wat je zoekt. Wil je namelijk een kleurtje veranderen? Ga naar colours.css en zoek de code op die je nodig hebt. Simpel. Bij subsilver2 is het maar een groot bestand met alle opties erin, namelijk stylesheet.css, dus dat is iets meer zoeken.


Net zoals bij Afbeeldingensets en Templates kan je ook de thema's wijzigen via je Beheerderspaneel. Ook hier raden wij dit ernstig af, aangezien modificaties soms wijzigingen in je CSS bestanden maken, en zodra je dan probeert de thema's te verversen zullen alle wijzigingen die je via je Beheerderspaneel hebt gemaakt weg zijn. Het is het slimst alle wijzigingen met betrekking tot thema's in de bestanden te doen.

Geavanceerde beheerdershulpgids > Stijlen
HierarchyPrevious.gif 3.6 Permissies | 3.8 Feeds HierarchyNext.gif