3.x/Handleiding/Systeem

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Geavanceerde beheerdershulpgids

Index

In dit hoofdstuk leer je meer over het tabblad "Systeem" in je beheerderspaneel. Onder dit tabblad vind je een aantal belangrijke functies van phpBB, zoals bijvoorbeeld de "Massa e-mail" functie. Ook beheer je onder dit tabblad alle modules en tabbladen in je beheerderspaneel.


Algemene taken

Waarschijnlijk het eerste dat je opvalt als je het tabblad Systeem opent, is de balk die aangeeft of je forum op de meest recente phpBB versie draait of dat je moet updaten. Als de balk groen gekleurd is dan ben je goed up to date, wanneer de balk rood gekleurd is, is er waarschijnlijk een nieuwe update beschikbaar. Het is altijd aan te raden om zo goed mogelijk up to date te blijven.


Spiders/Robots

Ze klinken misschien kwaadaardig, maar het tegendeel is waar. Als je op het kopje "Spiders/robots" klikt, krijg je een lijst te zien met alle spiders en robots die actief of inactief zijn op je forum. Deze robots en spiders indexeren je forum bij zoekmachines, zodat je forum zelf en de inhoud van je forum beter gevonden kunnen worden op het internet. Op de spiders/robots pagina kan je dus robots verwijderen en toevoegen. Het is aan te raden om de lijst gewoon te laten voor wat hij is. Nogmaals; de robots kunnen geen kwaad op je forum.


Massa e-mail

In phpBB zit standaard een massa e-mail functie. Hiermee kan je alle gebruikers op je forum tegelijk een e-mail sturen. Je kan er ook voor kiezen om alleen bepaalde gebruikersgroepen een mail te sturen, dan selecteer je in het bovenste menu de groep aan wie je de mail wilt versturen. Als je de massa e-mail alleen naar bepaalde (losse) gebruikers wilt sturen, kan je de namen van die gebruikers invullen in het tweede invoerveld. Het is hierbij belangrijk dat iedere gebruiker op een aparte regel staat. Wanneer je gebruik maakt van de optie om de mail alleen naar bepaalde gebruikers te versturen, komt het gebruikersgroepveld te vervallen.


Het is net als bij een echte e-mail ook mogelijk om zelf het onderwerp van de mail in te vullen. In het grote invoerveld kan je je mail typen. In dat veld is het niet mogelijk om HTML, BBCode of andere opmaak te gebruiken. Als alles naar wens is kan je je mail versturen, door onderaan op "E-mail" te klikken. Let op: bij forums met veel gebruikers kan het een tijd duren voordat de mail compleet verzonden is! Klik het scherm tijdens het laden dus niet weg, en klik niet nog eens op de e-mail button.


Taalpakketten

Wanneer je je forum uit wil breiden met andere talen, kan je onder het kopje "taalpakketten" nieuwe talen installeren. Je kan het phpBB taalpakket van de taal die je wilt installeren op de phpBB site van het land zelf vinden, of op de language packages pagina van phpBB.com. De inhoud van een taalpakket is altijd een mapje met een twee-letterige naam (voorbeeld: Nederland "nl", Duitsland "de"). Dat mapje met de twee-letterige naam upload je naar de "language" map op je server. Nadat je dat mapje geüpload hebt, kan je de taal installeren op de taalpakketten pagina.


PHP Informatie

Onder het kopje "PHP-informatie" vind je algemene informatie over de PHP installatie op je webhostingserver. Je kan op deze pagina verder niets wijzigen, het is puur informatie over PHP. Als je een supportvraag stelt op het supportforum kan het soms zijn dat het nodig is om te weten welke PHP versie je server draait; dat kan je op deze pagina bijvoorbeeld vinden.


Beheer meldingen/afkeur redenen

Het onderste kopje onder het hoofdstukje Algemene taken is het kopje "Beheer meldingen/afkeur redenen". Daar kan je redenen instellen die gebruikt kunnen worden bij het rapporteren van een bericht of topic op je forum. Je kan bijvoorbeeld als reden nog toevoegen "Speelt voor moderator". Als iemand op je forum zich in een bericht gedraagt als moderator, kan een gebruiker op je forum de "Rapporteer bericht"-knop gebruiken om een moderator te waarschuwen. De gebruiker kan tijdens het rapporteren dan kiezen uit verschillende redenen. Dit maakt het voor de moderators al weer wat makkelijker.


Modulebeheer

Onder de module "Modulebeheer" (ja, we weten het) kan je alle tabbladen en modules die te vinden zijn in het gebruikerspaneel, moderatorpaneel en het beheerderspaneel beheren. Je kan bijvoorbeeld modules in of uitschakelen, toevoegen of wijzigen. Omdat de instellingen voor ieder paneel hetzelfde werken, leggen we dit hieronder in één keer uit.


De indeling van het modulebeheer werkt eigenlijk hetzelfde als het beheren van forums en categorieën voor je forum: wil een module zichtbaar zijn moet deze altijd een "hoofdmodule" hebben. Hoofdmodules zijn weer opgedeeld in andere hoofdmodules. Pas onder een tweede hoofdmodule kan je daadwerkelijk de module weergeven. Voorbeeld:


  • Hoofdmodule 1 (een tabblad)
  • Hoofdmodule 2 (een kopje)
  • Module (een aanklikbare link)


Modules zijn op deze manier eenvoudig in- en uit te schakelen.


Let op! Schakel nooit de module "Modulebeheer" uit! Je kan deze daarna namelijk niet meer inschakelen.

Geavanceerde beheerdershulpgids > Systeem
HierarchyPrevious.gif 3.8 Feeds | 4 Moderatorhulpgids HierarchyNext.gif