3.x/Handleiding/phpBB installeren

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Installatie

Index

Zo, nu we hebben gecontroleerd of alle vereiste onderdelen aanwezig zijn kunnen we beginnen.


Allereerst download je de laatste versie van phpBB.nl's downloads pagina. Dit archiefbestand moet je uitpakken en ergens op je computer de uitgepakte bestanden plaatsen. Zodra je deze bestanden op je computer hebt moet je de inhoud van de phpBB3 map uploaden naar de webruimte die jij beschikbaar hebt via een FTP programma. Sommige mensen uploaden deze bestanden naar de root van hun webruimte (meestal een map genaamd 'public_html' of 'ht(tp)_docs') zodat hun forum bereikbaar wordt op www.jouwwebsite.nl, anderen kiezen ervoor om in deze root map nog een nieuwe map aan te maken (meestal genaamd "forum") en daar de inhoud van de phpBB3 map in te uploaden, zodat hun forum bereikbaar wordt op www.jouwwebsite.nl/forum.


Het beschrijfbaar maken van mappen

De mappen staan inmiddels op je webruimte. Echter, sommige van de mappen moeten nog beschrijfbaar gemaakt worden, zodat je optimaal gebruik kan maken van sommige functies in phpBB.


Open je FTP programma, en log in op je server. Zoek de map op waarin je de phpBB bestanden hebt geüpload. Klik met je rechtermuisknop op de map "cache" en klik op "Bestandsattributen". (Dit kan verschillen per FTP programma, maar het is iets in deze richting.) Dan krijg je een scherm te zien waarin je kan aangeven welke waarde de map moet hebben, verander die in het volgende.

 • cache - Waarde: 777
 • files - Waarde: 777
 • store - Waarde: 777
 • config.php - Waarde: 666 (Na installatie terugzetten op 644)
 • images/avatars/upload - Waarde: 777 (Optioneel)


CHMOD.png


De installatie

Dan is het nu tijd voor het echte werk, de installatie van phpBB. Ga online in je eigen internetbrowser naar de locatie waar jij de phpBB bestanden naartoe geüpload hebt. (bv: www.jouwsite.nl/forum) Daar zou nu een installatiescherm moeten verschijnen "Welkom bij phpBB!". Klik op het tabblad "Installatie" bovenaan het scherm om door te gaan.


Je komt nu bij het "Vereisten" scherm waar phpBB zal checken of jouw host alle instellingen goed heeft staan om phpBB te kunnen draaien. Dit zou geen probleem moeten zijn, en klik onderaan op de pagina op "Doorgaan". Mocht er toch iets mis zijn moet je even contact met je host opnemen.


Nu komen we bij de database instellingen.

Dbinstellingen.jpg


 • Database type - Maakt niet zoveel uit, is meestal "MySQL" of "MySQL met MySQLi extensie".
 • Hostnaam of DSN-databaseserver - Alleen voor SQLite, kan meestal leeg gelaten worden.
 • Poort databaseserver - Kan ook leeg gelaten worden, tenzij anders vermeld door je host.
 • Databasenaam - Naam van de database die je zelf moet aanmaken in het controlepaneel van je host.
 • Databasegebruikersnaam - Gebruikersnaam voor het account dat je aangemaakte database beheert.
 • Databasewachtwoord - Wachtwoord voor het account dat je aangemaakte database beheert.


Voorvoegsel voor de tabellen - Kan gewoon phpbb_ blijven tenzij je al eens eerder een oudere versie van phpBB hebt geïnstalleerd. Dus voor de mensen die van plan zijn te converteren van phpBB2, deze moeten een ander voorvoegsel kiezen, zoals bijvoorbeeld phpbb3_.


Zodra deze gegevens zijn ingevuld wordt door phpBB gecontroleerd of er verbinding gemaakt kan worden. Daarna kan je de gegevens voor je beheerdersaccount instellen.


Geavanceerde instellingen

Na het aanmaken van je beheerdersaccount en het beschrijven van het config.php bestand komt er een scherm met geavanceerde instellingen. Deze gaan onder andere over cookies en e-mail instellingen. Standaard worden deze gedetecteerd en hoef je hier niks aan te veranderen. Je moet hier enkel aanzitten wanneer je weet wat je doet. Ze zijn verder niet nodig voor een goede werking van phpBB.


Gefeliciteerd! Je hebt nu succesvol phpBB 3 geïnstalleerd, nu hoef je slechts nog de map "install" te verwijderen zodat je je forum kan gebruiken.


Mocht je nog problemen hebben kan je altijd een onderwerp openen in 3.0 Support.

Installatie > phpBB installeren
HierarchyPrevious.gif 1.1 Benodigdheden en Vereisten | 1.3 Converteren vanaf phpBB2 naar phpBB3 HierarchyNext.gif