3.x/Modificatie installeren

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Het installeren van een modificatie (afgekort: MOD) is een gemakkelijk proces, dat erg moeilijk kan lijken, als je er aan begint. Met dit artikel in de hand is de kans op slagen erg groot, al wordt altijd aangeraden van te voren een back-up te maken van de te wijzigen bestanden en van de database.

XML-bestanden

Modificaties in phpBB 3.0 worden aangeleverd in een ZIP-bestand. Deze download je uit de modification database van phpBB.com. Alle MODS, die daarin zijn opgenomen, zijn gevalideerd door het team en zijn veilig. Het ZIP-bestand pak je uit naar een directory op je computer. Dit uitpakken is belangrijk; als je de bestanden opent vanuit de ZIP zelf, levert dit geheid problemen op. Eenmaal uitgepakt zie je een map met daarin een of meerdere xml-bestanden. Open het bestand, waar het woord install in staat (bijvoorbeeld mod_install.xml of install.xml) en voer alle handelingen uit (dit wordt hieronder uitgebreid uitgelegd).

In het xml-bestand, dat je zojuist geopend hebt, staan alle standaard-wijzigingen, die niets te maken hebben met stijlen of taalpakketen, maar ook de wijzigingen voor de engelse taal en de stijl prosilver. Staan andere stijlen/talen niet aangegeven in het xml-bestand, dan bestaan deze waarschijnlijk ook niet. Deze zul je zelf moeten maken, of je moet contact opnemen met de auteur van de modificatie. Soms zijn er nog additionele xml-bestanden met specifieke instructies opgenomen; dit staat dan specifiek genoemd in de MOD.

Lees vóór het uitvoeren van een modificatie altijd de beschrijving en de opmerkingen van de ontwikkelaar door; hier kan belangrijke informatie in staan over het installeren van de modificatie. Denk niet te snel ik weet het wel, want bij fouten kan je forum in de problemen komen!

MOD-acties

SQL

De SQL-actie ziet er ongeveer als volgt uit:

Modx-sql.gif

Om deze uit te voeren ga je naar de applicatie om je database te beheren, zoals phpMyAdmin o.i.d. Normaliter worden hier instructies gegeven, die uitgaan van een tabel prefix phpbb_. Als je forum een andere prefix heeft, moet je de query hierop aanpassen. Als je niet zeker weet, welke prefix je forum gebruikt, dan kun je dit nagaan in het bestand config.php van je forum.

COPY

De COPY-actie betekent, dat je nieuwe bestanden moet uploaden via je FTP naar je webhost. De notatie van de copy-actie is als volgt:
copy root/foo.php to foo.php
copy root/includes/foo.php to includes/foo.php
copy root/images/*.gif to images/*.gif
copy root/images/* to images/*

Ze betekenen allemaal eigenlijk hetzelfde. De eerste betekent: kopieer foo.bar vanuit de root-map van de mod, naar de root van het forum op de FTP. De tweede betekent hetzelfde, alleen nu vanuit een submap: includes. De derde betekent: kopieer alle bestanden, die in de map "images" staan en op .gif eindigen, naar de "images"-map op de FTP, met dezelfde naam. De laatste betekent: kopieer de gehele images-map met alle bestanden daarin naar de FTP.

OPEN

Dit betekent, dat je een bestand moet openen om te bewerken. Nadat je hem hebt geopend (eventueel eerst downloaden van je webhost; live bewerken kun je beter nooit doen!), ga je door naar de volgende stap.

FIND

Deze instructie betekent, dat je een bepaald stuk code in het bestand, dat je bij het vorige open block hebt geopend, moet zoeken. Soms staan er meerdere achter elkaar. Dan moet je ze één voor één opzoeken. De volgende actie, die je tegenkomt, moet je alleen uitvoeren op de laatste FIND-instructie! Soms wordt er maar een gedeelte van een regel weergegeven in een find-block. Echter, je moet bij de volgende actie altijd van de gehele regel uitgaan!

REPLACE WITH

De replace with instructie komt na een FIND-instructie. Het betekent, dat je het vorige FIND-block moet vervangen met de code, die in de REPLACE WITH block staat. Wanneer dit block leeg is, dien je dat stuk code, dat je moest zoeken, te verwijderen!

ADD BEFORE en ADD AFTER

Deze acties betekenen, dat je er iets VÓÓR (BEFORE) of ACHTER (AFTER) moet toevoegen. Wanneer de zoekactie maar een klein deel van de regel betrof, dien je deze op de VORIGE regel (bij BEFORE), of de VOLGENDE regel (bij AFTER) te zetten. Nooit zomaar halverwege een regel zetten!

INCREMENT

De increment-actie is één van de moeilijkste acties. Hij ziet er als volgt uit:
#
#-----[ FIND ]------------------------------------------
#
Powered by <a href="http://www.phpbb.com/" target="_phpbb" class="copyright">phpBB</a> © 2001, {%:1} phpBB Group<br />{TRANSLATION_INFO}</span></div>
#
#-----[ INCREMENT ]-------------------------------------
#
%:1 +10
Zoals je ziet, is in de FIND-actie
{%:1}
opgenomen. Dit staat normaal voor een stukje code in die regel.

Het is de bedoeling, dat deze code, met de increment-actie verhoogd of verlaagd gaat worden. In dit voorbeeld verhoogd, bij %:1 dient 10 te worden opgeteld. Laten we zeggen: er staat op de plek van {%:1} 2000, en we moeten die 10 erbij optellen, dan komt er daarna dus 2010 te staan. Deze actie wordt vaak gebruikt bij colspans of rowspans.

IN-LINE FIND

De in-line find actie is er voor om een bepaald deel in de regel te zoeken. Deze actie komt altijd na minimaal één FIND-actie. Alle volgende acties na een IN-LINE FIND kunnen alleen met INLINE beginnen. Deze moet je dan ook direct na de INLINE-FIND doen, en dus niet op de vorige/volgende regel, zoals bij de FIND!

IN-LINE AFTER, ADD IN-LINE BEFORE, ADD en IN-LINE REPLACE WITH

Deze 3 zijn de INLINE varianten van de normale, en werken ook op diezelfde manier; echter dien je het nu direct voor of na de IN-LINE FIND uit te voeren. Bij IN-LINE REPLACE dien je hetgeen je bij IN-LINE FIND moest zoeken, te vervangen.

DIY INSTRUCTIONS

Do-it-yourself-instructies (DIY) moet je zelf uitvoeren. Dit kunnen veel verschillende handelingen zijn, die altijd zorgvuldig uitgevoerd moeten worden (vraag zo nodig support op een support-site of aan de ontwikkelaar).

Vertalingen

Sommige modificaties zijn vertaald in het Nederlands en zijn te vinden op http://www.phpbb.nl/downloads/vertalingen/ . Kun je de vertaling van je modificatie niet vinden, wees dan zo vrij om zelf een vertaling te maken en deze toe te voegen op http://www.phpbb.nl/downloads/vertalingen/ om anderen met dit probleem te helpen.

Uitleg over het installeren van een vertaling wordt vaak beschreven bij de vertaling zelf; zo niet, dan kun je altijd om hulp vragen op onze supportforums.

De taalbestanden moeten in deze map voor de modificaties (dit staat meestal beschreven in de installatie).

Bestanden opslaan

Indien in Microsoft Windows platte tekst in UTF-8 wordt opgeslagen, voegen Microsoft-programma's de drie bytes 0xEF, 0xBB, 0xBF, de UTF-8-code voor U+FEFF, aan het begin van het bestand toe, het "Byte Order Mark", of kortweg "BOM". Dit wordt echter niet altijd door andere programma's goed herkend.

Sla php-bestanden dus altijd wel op met een echte tekst-editor zoals Ultra-Edit, Notepad++, Crimson Editor of PSPad, en sla het op in het bestandsformaat UTF-8 zonder BOM (= Byte Order Mark), want anders ontstaan er foutmeldingen.

En als het echt niet lukt...

... dan is er het Service Team, dat het voor je kan installeren. Je kunt deze hulp aanvragen door een nieuw onderwerp te openen in het forum phpBB.nl Service.