3.x/Stijlen

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

mapstructuur voor stijlen

Een stijl in phpBB3 is de manier, waarop de forumfunctionaliteit vorm wordt gegeven. Een stijl (zoals subsilver2 of prosilver) bestaat uit drie delen:

Templates
Een aantal (100+) html-pagina's met daarin de inhoud van het forum. In een template kunnen forum-variabelen gebruikt worden, waarmee de inhoud van de uiteindelijk gegenereerde HTML-pagina gestuurd wordt. Een voorbeeld van zo'n template is overall_header.html, die in alle forumpagina's terug komt, met als hekkensluiter overall_footer.html. Templates kunnen zowel in de database als in het bestandssysteem worden opgeslagen. In het beheerderspaneel kun je voor ieder template kiezen, waar het wordt opgeslagen.
Thema (theme)
Een style-sheet (CSS), waarin de opmaak (kleuren, fonts, positionering) van het forum geregeld wordt. De stylesheet kun je on-line bewerken in het beheerderspaneel onder [stijl|Stijl onderdelen|Opties|Wijzig]. Thema's kunnen, net als templates, zowel in de database als in het bestandssysteem worden opgeslagen. In het beheerderspaneel kun je voor ieder thema kiezen, waar het wordt opgeslagen.
Afbeeldingensets (imageset)
Een bij elkaar behorende set afbeeldingen, die gebruikt worden in de templates van een stijl en die aansluiten op het gekozen Thema. Onder andere kun je hier het hoofdlogo van een forum aanpassen. Afbeeldingen worden altijd in het bestandssysteem opgeslagen (in tegenstelling tot thema's en templates, waar je vrije keuze hebt). Afbeeldingen, die tekst weergeven, worden in een taalspecifieke sub-map van ../styles/imageset geplaatst.

Een stijl is in deze opzet een combinatie van template, thema en afbeeldingenset die - eventueel onder een andere naam - als forumlayout ingesteld kan worden. Afhankelijk van de ingestelde privileges kunnen forumgebruikers de stijl kiezen. Beheerders kunnen de standaardstijl van een forum vastleggen, evenals de standaardforumtaal.

Een stijl wordt door phpBB3 uiteindelijk effectief middels ./style.php, waar de gewenste stijl op basis van gekozen forumtaal wordt samengesteld uit thema, template en afbeeldingenset. Op deze wijze kunnen stijlen forumvariabelen gebruiken (zoals prosilver) om taalspecifieke afbeeldingen in te lassen. Om de server te ontlasten wordt de stijl gecached.

Zonder een compleet nieuwe stijl te maken, kun je een aangepaste stijl samenstellen uit onderdelen van één of meer bestaande stijlen.

Phpbbstylebeheer.png

Verwijder nooit een stijl direct uit ftp, maar doe dit met de stijlenbeheer, anders levert dit foutmeldingen op!