3.x/Updaten

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

phpBB3

Eens in de zoveel tijd brengt de phpBB groep weer een "update" uit; we raden je aan om deze dan ook zo snel mogelijk bij te werken. Dit zorgt ervoor, dat: 1) je forum veilig blijft en: 2) je straks niet opgezadeld zit met een stuk of 3 updates.. want je kunt in de meeste gevallen niet direct van bijvoorbeeld phpBB 3.0.0 naar phpBB 3.0.3 gaan. Houd dit goed in de gaten!

Iets, wat geldt voor alle manieren, is het backuppen: zorg ervoor, dat je altijd een backup maakt van je phpBB-versie, zowel de bestanden als de database.

Standaard bestanden bijwerken

Goed, aan de slag met het bijwerken van phpBB3. Als eerste moeten we een keuze maken, op welke manier we kunnen updaten. We raden de "Automatisch updaten" aan, omdat je dan zeker weet, dat je niks overschrijft en zeker van de database-update bent. Mocht je bekend zijn met het patchen, dan kun je natuurlijk dáárvoor kiezen. En als je geen bestanden hebt gewijzigd (dus ook geen zgn. MODs geïnstalleerd), dan kun je alleen de "Gewijzigde bestanden" downloaden.

Download op phpBB.nl de laatste versie: http://www.phpbb.nl/downloads

Patch bestanden

Mocht je over de kennis hiervan beschikken, dan is verder geen uitleg nodig; je vindt de eventuele (Engelstalige) informatie bijgesloten in de download.

Automatisch updaten

Upload de map /install van de download naar de map, waarin ook config.php, memberlist.php en ucp.php staan. Ga vervolgens naar http://jouwforum.nl/install/ waarbij je jouwforum.nl vervangt met je eigen website , klik bovenaan op "Updaten" en volg de instructies.

Gewijzigde bestanden/volledig vervangen

Hierbij overschrijf je complete bestanden met de nieuwste versie van het betreffende bestand. Er worden pakketten aangeboden die alleen de gewijzigde bestanden bevatten, maar je kunt in principe ook een complete download nemen; de principes zijn hetzelfde. Let er hierbij wel op dat je je configuratie-bestand niet overschrijft, c.q. hersteld vanuit je backup; de complete download van phpBB.com bevat een leeg configuratie-bestand en dit over je eigen configuratie-bestand heen zetten zou de verbindingsgegevens voor je database wissen.

 • Zorg er voor, dat je eerst een backup van je forum en database heb gemaakt. DIT IS ANDERS NIET MEER TERUG TE HALEN. Weet je niet, hoe het backuppen moet, lees dan: backup.
 • Heb je dat gedaan, dan kun je beginnen met het updaten.
 • Eerst: download de gewijzigde bestanden van phpbb downloads
 • Dan even uitpakken. Let op: hij heeft een root-indeling; laten we die zo onder ogen nemen:
/root
-- install (map)
-- docs (map)
 • Navigeer naar http://JOUWSITEURL/forum/install/ om de installatie te starten. Laat het bestand even zijn werk doen.
 • Dan gaan we nu de bestanden updaten. Dat gaat simpel:
-- phpBB-3.0.VAN_to_3.0.NAAR.zip (zip archief)
 • We nemen eerst de install-map: zet deze in de root van je forum!
  • Download het archief-bestand wat je tijdens de installatie kunt downloaden.
  • Pak het archief-bestand uit.
  • Upload de bestanden naar de root van je forum, komt er een vraag als "wil je alle bestanden vervangen", klik dan ja op alles.

Stijl bijwerken

Als je gebruik maakt van een andere stijl dan het standaard subsilver2 of prosilver, dan zal je stijl ook bijgewerkt moeten worden aan de nieuwe versie; vaak zijn er nieuwe of aangepaste template-variabelen. Dit wordt niet gedaan door het update-proces, dit werkt alleen de twee standaard stijlen bij. Voor je afwijkende stijl kun je kijken of de oorspronkelijke stijl-auteur een geupdate versie beschikbaar stelt. Anders zul je deze handmatig moeten bijwerken.

Een voorbeeld van wijzigingen aan de stijl is het CAPTCHA-plugin mechanisme dat geïntroduceerd is in phpBB 3.0.6; aangezien alles wat het forum toont geregeld wordt via de template-laag, zullen er ook wijzigingen nodig zijn in de template om de nieuwe CAPTCHAs te kunnen tonen. Een ander voorbeeld is, opnieuw geïntroduceerd in 3.0.6, paginering in de smilies-popup; om te voorkomen dat er potentieel zeer veel smilies getoond worden in deze popup, verdeeld phpBB deze sinds versie 3.0.6 in verschillende pagina's. Onderaan de popup worden linkjes weergegeven om tussen de pagina's te kunnen navigeren. Deze navigatie moet wel toegevoegd worden in het betreffende template bestand, anders zie je alleen de smilies van de eerste pagina, zonder pagina-navigatie, en lijkt het alleen maar of er veel minder smilies zijn. De werkelijkheid is dat de smilies verdeeld zijn over verschillende pagina's, die niet bereikbaar zijn doordat de templates niet zijn aangepast voor de nieuwe versie.

Over het algemeen zijn stijlen niet volledig van nul of aan opgebouwd, maar is de stijl-auteur begonnen met een kopie van een van de standaard stijlen, subsilver2 of prosilver. Het is nuttig om te weten van welk van de twee standaard stijlen jouw stijl is afgeleid. De stijlen zijn ruwweg te herkennen aan het gebruik van HTML-tabellen; in subsilver2 is vrijwel alles opgebouwd uit tabellen (<table>, <tr>, <td>), prosilver is juist helemaal niet opgezet met tabellen, maar maakt uitgebreid gebruik van definitie-lijsten (<dl>, <dt>, <dd>).

Instructies op phpbb.com

Op phpbb.com worden de instructies voor prosilver gepubliceerd, in een topic in het style support forum. Ook als je gebruik maakt van een stijl die gebaseerd is op subsilver2 heb je hier zeker wat aan, want je ziet welke template-variabelen zijn toegevoegd en veranderd. Je zult dan echter wat meer fantasie moeten hebben om ze op te nemen in je stijl (overigens hangt de letterlijke toepasbaarheid van de instructies sowieso af van hoe dicht de stijl nog bij het origineel zit).