Favicon

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een favicon (een afkorting van favorites icon) is een plaatje, dat doorgaans verbonden is met een bepaalde website. Een webmaster kan zo'n plaatje om meerdere redenen toepassen bij een website, waardoor grafische webbrowsers hiervan gebruik kunnen maken. Browsers, die ondersteuning hebben voor favicons, tonen deze voornamelijk in de adresbalk en naast de website in de lijst met bladwijzers.

Gebruiken

Het plaatje, dat gebruikt wordt als favicon, is altijd 16 bij 16 pixels of groter. Hoewel veel webmasters een .ico-plaatje als favicon gebruiken, is de enige bekende browser, die geen .png- en .gif-bestanden ondersteunt, Microsoft Internet Explorer.

Favicon uploaden

Sommige webbrowsers pakken het favicon bestand mee zolang het maar in de root van je forum staat, daarom kan je het beste je favicon.ico bestand daar plaatsen. De root van je forum is de plaats waar ook je config.php staat.

Nu heb je alleen nog een wijziging nodig in je overall_header.html om zeker te zijn dat je favicon wordt overgenomen door de meeste browsers.

HTML

Een favicon kan met een pagina verbonden worden, als de volgende regel in het HTML-gedeelte staat:

<link rel="icon" href="http://www.jou-url.nl/favicon.ico" />

Deze regel moet tussen de HEAD-tags van een webpagina staan, en voor een phpBB-forum is dit in het templatebestand overall_header.html , waar het achter deze regel moet staan:

<head>

.ico-bestand

Om toch een .ico-bestand te gebruiken als favicon, zijn er op internet websites te vinden, die je plaatje kunnen converteren. Hiervan is er één HTML-Kit.

Door een plaatje te pakken en alleen de extensie van het bestand (bijvoorbeeld .jpg of .gif) van het bestand te veranderen naar .ico, worden deze vaak wel weergegeven in browsers, behalve in Microsoft Internet Explorer.

Op: http://www.iconarchive.com/ heb je talloze leuke icoontjes; deze moet je natuurlijk nog wel converteren naar een .ico bestandje.