Hoe maak ik mijn phpBB meer bekend

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoe verhoog ik het aantal bezoekers op mijn phpBB-forum?

Inleiding.

Tegenwoordig worden er steeds meer forums uit de grond gestampt. Helaas denkt de webmaster te gemakkelijk over een forum. 10 minuten is echt te weinig om een succesvol forum te bouwen. Ga dus niet reclame maken met een standaard forum, dat je hebt gemaakt, ook al is dat iets om trots op te zijn!

Met dit artikel proberen we zoveel mogelijk te tonen, waarop je moet letten en wat je niet over het hoofd mag zien. Wees ervan overtuigd, dat dit tips zijn, die je het beste in het achterhoofd kunt houden, en dat internet voornamelijk een bron van informatie en ontspanning is. Of je nu een forum hebt met 100 leden of met 10.000 leden, het concept blijft hetzelfde: zonder amusement en interessante weetjes sta je nergens. Als je ergens werk van maakt, is het begrijpelijk, dat je mensen wilt hebben, die het lezen, bezoekers dus; in dit artikel proberen we je zo goed mogelijk te begeleiden om een aantrekkelijk forum te maken.

Het begin: De hosting & domeinnaam

Belangrijk is, dat je een goede host hebt. Een gratis host heeft vaak reclame en pop-ups en/of tragere servers. Bovendien lukt het vaak niet goed om de database op een later moment te verhuizen naar een betaalde host, vanwege een vervuilde database van de gratis host; en het kost geld...

Een belangrijke stap kan zijn naar een betaalde host te gaan, of, indien je de kennis hebt, je eigen pc als host te gebruiken. Dit is een aanbeveling, zeker geen must; vele forums beginnen op een gratis host, maar wees ervan op de hoogte.

Nog belangrijker is een domeinnaam. Er zijn vele services, die nep-domeinnamen aanbieden (.tk/.nl/.tt/...), maar deze worden vaak gekenmerkt door traagheid en reclame. Een goeie domeinnaam lokt ook free-surfers aan, mensen, die gewoon iets voor de lol intypen om iets te vinden in de url-balk.

Het is slim om een creatieve domeinnaam te bedenken; dit is soms erg moeilijk, maar creativiteit wordt zeker beloond! Denk er ook over na, welke doelgroep je naar je site wilt halen: internationale sites kun je het beste met een .com adres (of .net adres) beginnen, Nederlandse vaak met .nl en Belgische met .be; dit trekt meer mensen aan!

De layout

Een andere stap is: stop er wat originaliteit in; een eigen design is helemaal top, maar niet iedereen heeft de know-how om er zelf een te maken: Een Eigen Stijl Maken

Geen zin? Geen probleem; er zijn er vele, die al gemaakt zijn voor je:

 1. http://www.phpbb.com/styles/db/
 2. http://www.phpbb-design.com/templates/
 3. http://www.phpbbhacks.com/templatesdemo/

Denk eraan, dat de layout moet zijn aangepast aan jouw forum; maak je design een beetje uniek t.o.v. andere; kijk ook eens rond, hoe andere goede forums het doen.

De header moet je sowieso onder handen nemen; het logo van je forum moet uniek zijn. Indien je dat niet zelf kunt, kun je hier een request plaatsten : forum

Enkele tips bij het kiezen van templates (huidige tijd 2007):

 • Felle kleuren zijn sowieso gevaarlijke kleuren om mee te spelen; meestal vallen ze slecht uit. Probeer lichte kleuren te nemen, licht rood (mag zelfs naar roze gaan), licht groen, licht grijs met wit....
 • Hoewel mensen niet van fel houden: zorg ervoor, dat je site niet compleet zwart/wit is, want dat is te "oud" voor velen.
 • Zorg ervoor, dat je site voor een groot deel html & css valid is. Voornaamste reden is, dat de meeste browsers dan hetzelfde zien; als dat niet zo is, zorg ervoor! Zelfs al moet de correctheid van de code daaronder leiden.
 • Grote cellpics, grote lettertypen: goed voor slechtzienden; kleine cellpics en kleine lettertypen: professioneel ogend; aan jou de keuze. Maar houd wel rekening met het feit, dat veel mensen zichtproblemen hebben, dus jaag niemand weg door te kleine cellpics en lettertypen!
 • Zet geen banners bovenaan je site, of zorg ervoor, dat de context in de eerste plaats komt, zodat mensen de reclame kunnen negeren.
 • Gebruik zo min mogelijk overgangs-trucs, speciale cursors of lijntjes achter de cursor. Het lijkt tof, maar velen vinden het hinderlijk en het is niet altijd even browser-compatible.

Het zware werk : Modificaties. Afgekort tot MOD’s.

Onder modificaties verstaan we alle wijzigingen, die betrekking hebben op je forum. Voor de meesten betekent dit: een functie toevoegen aan het forum. Ook kan dit leuk zijn om bijvoorbeeld je forum te vernieuwen. Houd rekening met het feit, dat dit niet altijd zonder gevaar is; je hebt wel wat kennis nodig om een modificatie te installeren. Hoe en wat vind je hier : Een modificatie installeren

Het lijkt me interessant om altijd een werkend voorbeeld te bekijken, want dat kan heel wat zaken verduidelijken. Ga ook niet te veel veiligheid modificatie mods installeren. Dat geeft een onveilige indruk. Houd alles zo simpel mogelijk, want hoe meer vakjes je moet invullen bij registratie, hoe meer mensen afhaken.

Hier kun je lezen, waar je modificaties het beste haalt : Modificaties

Een gouden raad: Kies eerst alle templates en ga vervolgens modificeren. Nog een gouden raad: kies niet teveel templates, anders vergroot je je werk om de modificaties te installeren ;-)

De vraag: Maar hoe krijg ik nu meer bezoekers?

Dit is misschien wel het minst constante van de pagina: er zijn 101 mogelijkheden om bezoekers te krijgen. De betere vraag is echter: hoe krijg ik actieve gebruikers op mijn forum. Ik probeer een kort overzicht te geven van mogelijkheden.

Links

Links leggen naar je site is de eerste manier om gevonden te worden. De context ligt in jouw handen, als je de links al hebt. Hier liggen vele opties in:

 • linkpartners

Dit zijn andere sites, die een linkje leggen naar jouw site; let hierbij wel op, dat de links relevant zijn. Dus niet: mijnhond.xx linkt naar autobouwerX.xx Maar wel: mijnhond.xx linkt naar mijnkat.xx Probeer er ook voor te zorgen, dat de tekst in de link degelijk is; bijvoorbeeld:

Minder goed:

<a href="http://www.phpbb.nl">phpbb.nl</a>

Beter:

<a href="http://www.phpbb.nl">Nederlandse phpBB support</a>

Het kan voor beide partijen een voordeel betekenen, als de sites naar elkaar linken; dit voor indexering door zoekbots (Google, Msn, Yahoo,...).

 • Site tonen

Vele sites laten toe, dat gebruikers hun site tonen en daar dan commentaar op kunnen geven. Maak gebruik hiervan, wanneer je site "af" is. Het kan een grote hulp betekenen voor jou en voor je site. Hou er rekening mee, dat niet iedereen links op hun site/forum wenst te hebben van andere forums. Dus hou je aan de desbetreffende regels.

 • Bezoeker programma's

Dit is een over-gewaardeerde markt; mensen bekijken je site (= kost geld), maar heel weinige daarvan lezen daadwerkelijk waar het over gaat. Dit is dan ook de slechts mogelijke vorm om reclame te maken. Top 100 banner systemen of systemen, waar je moet stemmen: vergeet deze vorm, want hij werkt niet.

Zoekrobots

Dit zijn bijvoorbeeld Google, Msn, Yahoo, ... Dit is ook een goed promotiemiddel; je eigen site toevoegen is een heel goed plan. Je kunt je site ook aanpassen naar Google, Msn, Yahoo, maar hou rekening met het feit, dat je een site moet bouwen voor mensen en niet voor zoekbots. Als je beslist je aan te melden, ga dan niet een service raadplegen, die belooft om je op 400 zoekmachines en meer toe te voegen; dit zijn simpelweg reclame-acties om achter een werkend e-mail adres te komen! Ga zelf langs bij zoekmachines en meldt je manueel aan. Bij dit thema hoort ook: Zoekmachine Optimalisatie; zie daarvoor dat artikel. Zeker de moeite waard om te lezen! Om je link bij Google toe te voegen ga je naar www.google.nl/addurl

Zelf ook actief zijn

Een inactieve beheerder schrikt juist iedereen af. Als jij gezellig een babbeltje maakt met leden, zullen de andere vanzelf je voorbeeld volgen en voor je het weet, gaat alles vlekkeloos!

Niet teveel forumregels

In het begin kunnen veel forumregels leiden tot weinig resultaat. Voeg dus later forumregels toe, als het goed loopt, want anders schrik je de leden alleen maar af; niemand houdt namelijk van teveel regels ;).

Extra tips

Hier wat extra tips voor je forum:

 1. Ga niet zeggen: "als je lid wordt, mag je moderator zijn"; dit ziet er namelijk nogal kinderachtig en zwak uit. Men zal zich echt heus niet eerder registreren.
 2. Zorg voor goede categorieën. Haal overbodige weg of voeg sommige samen.
 3. Kijk je categorieën en hun beschrijving door.
 4. Ga pas promoten, als je echt denkt, dat je forum een goede kans maakt; als je denkt, dat je genoeg gewijzigd hebt.
 5. Ga anders eerst nog even langs bij Stijlen Ontwikkeling; de mensen daar zullen je tips geven, wat je eventueel nog zou kunnen veranderen. Maar kom niet langs met een subsilver of prosilver forum. Of hij moet geëdit zijn. Zorg er ook voor, dat er een copyright onder staat van phpbb.com en van de templatemaker.
 6. Na het installeren van een MOD: probeer dan ook alles uit. Als je bijvoorbeeld iets met het registratieformulier hebt gedaan, probeer dan eens te registreren. Voor hetzelfde geld werkt het niet en kunnen bezoekers zich niet registreren.
 7. Zorg ervoor, dat elk onderwerp enigszins gevuld is. Dus dat er één of twee topics/onderwerpen zijn in het desbetreffende sub-forum. Zo oogt het iets voller en zullen mensen blijven "hangen".
 8. Maak hem nooit alleen. Zorg ervoor, dat een of meer personen je willen helpen met het vullen en reageren op topics.
 9. Schreeuw nooit tegen de leden, dat ze MOETEN posten, dit schrikt alleen maar af.
 10. Wees vriendelijk naar je bezoekers en leden, want dit moedigt aan om te posten.
 11. Maak een beginnetje. Gebruikers zullen het niet aantrekkelijk vinden, als er helemaal niet gepost is, op een paar topics van de Admin na. Vraag wat vrienden, of ze zich willen registreren, en of ze alvast wat willen posten.
 12. Zorg ervoor, dat je niet meer teamleden hebt dan gewone leden. Dit ziet er niet professioneel uit, omdat men dan denkt, dat teamleden te snel worden aangesteld en dus ook minder zullen goed zijn.