3.x/Handleiding/Feeds: verschil tussen versies

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (Heeft de beveiliging van "3.x/Handleiding/Feeds" opgeheven)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 1 mrt 2017 om 21:08

phpBB3

Geavanceerde beheerdershulpgids

Index

In phpBB 3.0.6 is een nieuwe functie toegevoegd, namelijk ATOM Feeds. Dit is ongeveer hetzelfde als een RSS Feed. Voor de mensen die hier niet echt mee bekend zijn, het is een functie waarmee je bepaalde berichten van je forum zo in een "feed" kan krijgen. Hiermee kan je dan bijvoorbeeld met een programma (Feed reader) in een overzicht zien of er nieuwe berichten zijn geplaatst op je forum. In dit artikel zullen we uitleggen welke Feeds er in phpBB beschikbaar zijn en hoe je deze kunt besturen/gebruiken.


Soorten feeds

Er zijn verschillende soorten feeds die je kan gebruiken voor je phpBB forum. Feeds die zich specifiek richten op de onderwerpen, feeds die zich specifiek richten op de berichten zelf en er is ook nog een feed die je alle forums op het forum waar je toegang tot hebt laat zien.


Berichten
  • Forumbrede feeds - Deze feed laat alle berichten over het hele forum heen zien. Zodra er waar dan ook een nieuw bericht wordt geplaatst zal dat in deze feed te zien zijn.
  • Per forum feeds - Deze feeds zullen de berichten van een specifiek forum weergeven.
  • Per onderwerp feeds - Deze feeds zullen de berichten van een specifiek onderwerp weergeven.


Onderwerpen
  • Nieuwe onderwerpen feed - Deze feed laat de laatste nieuwe aangemaakte onderwerpen inclusief het eerste bericht in deze onderwerpen zien.
  • Actieve onderwerpen feed - Deze feed laat de laatste actieve onderwerpen inclusief het laatste bericht van deze onderwerpen zien.
  • Nieuws feed - Haalt het eerste bericht van alle onderwerpen in de forums die je geselecteerd hebt. Dit is erg handig voor forums waarin je nieuws neerzet.


Onderaan de "Feed instellingen" pagina is ook nog de optie om enkele forums uit te sluiten van feeds. De forums die je hier selecteert zullen in geen enkele feed worden weergegeven.


Toegang tot de feeds

Zodra je alle Feeds die je wilt hebben hebt ingeschakeld bij "Feed-instellingen" onder de Algemeen tab kan je alle feeds via het forum bereiken. Als je naar het forumoverzicht van je forum gaat kan je door op het oranje ATOM knopje te drukken alle feeds bekijken die daar beschikbaar zijn.


Feeds-main.png


Je zult zien dat hierin niet alle feeds staan die voor de specifieke forums en onderwerpen zijn, de lijst zou dan namelijk veel te lang worden. Deze kun je dus alleen bereiken als je naar het onderwerp of forum zelf toe gaat in je browser en die op het oranje ATOM icoontje klikt. Dan zullen deze genoemd worden.


Vanuit het scherm wat je dan krijgt kan je je abonneren op de feed die je gekozen hebt. Je zal dan op de hoogte worden gebracht zodra er iets veranderd of wordt toegevoegd in deze feed.


HTTP authenticatie

Hierboven staat een uitleg over hoe je via je browser de ATOM feeds kunt bereiken. Er is echter nog een andere manier. Er zijn namelijk ook mensen die met externe feed readers de feeds proberen op te halen. Dit is uiteraard mogelijk maar het nadeel hieraan is wel dat phpBB niet weet dat de persoon ingelogd is en dus alleen maar de berichten/onderwerpen kan laten zien die ook toegankelijk zouden zijn voor gasten.


Maar, daar is dus wat op gevonden nu, de HTTP authenticatie. Dit kan je aanroepen door &auth=http aan de link van de feed toe te voegen. Hierdoor zal phpBB zoeken naar je sessie in je browser en als je dan nog ingelogd bent zullen die permissies gebruikt worden in het weergegeven van de feeds in de feed reader zodat je gewoon al je onderwerpen/berichten erin kan zien. Dit moet echter wel in het Beheerderspaneel worden toegestaan, anders zal het toevoegen van de auth parameter niet helpen.


Wat je ook zeker niet moet vergeten is dat voor sommige servers het nodig is om enkele regels in .htaccess toe te voegen, anders zal de HTTP authenticatie ook voor deze personen niet werken. Open het .htaccess bestand en zoek dit specifieke stukje code op:

 #<IfModule mod_rewrite.c>
 #RewriteEngine on
 #RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization},L]
 #</IfModule>

Dit zul je moeten veranderen in het volgende:

 <IfModule mod_rewrite.c>
 RewriteEngine on
 RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization},L]
 </IfModule>
Geavanceerde beheerdershulpgids > Feeds
HierarchyPrevious.gif 3.7 Stijlen | 3.9 Systeem HierarchyNext.gif