3.x/Template inheritance (Template overnemen)

Uit phpBB.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Template Inheritance

Vanaf 3.0.3 heeft phpBB de mogelijkheid om stijl template bestanden over te nemen van een andere geinstalleerde stijl. Daarmee wordt het makkelijker gemaakt om een nieuwe stijl aan te maken, die qua templates grotendeels overeenkomt met een andere stijl, maar verschillen heeft in een beperkt aantal template bestanden. Het grote voordeel hiervan is dat je niet alle template bestanden hoeft te kopieren naar de nieuwe stijl. Indien er wijzigingen nodig zijn in template bestanden, hoeven deze alleen gewijzigd te worden in de "originele stijl" en de paar gewijzigde template bestanden van de stijl die gebruik maakt van template inheritance.

Template configuratiebestand

Elke stijl heeft een template configuratie bestand in de template folder: template.cfg. Daarin staan een aantal gegevens/instellingen van de stijl templates. Een stijl template die gebruik maakt van inheritance ziet er als volgt uit:

#

 1. phpBB Template Configuration File
 2. @package phpBB3
 3. @copyright (c) 2006 phpBB Group
 4. @license http://opensource.org/licenses/gpl-license.php GNU Public License
 5. At the left is the name, please do not change this
 6. At the right the value is entered
 7. For on/off options the valid values are on, off, 1, 0, true and false
 8. Values get trimmed, if you want to add a space in front or at the end of
 9. the value, then enclose the value with single or double quotes.
 10. Single and double quotes do not need to be escaped.
 1. General Information about this template

name = <naam van je nieuwe stijl> copyright = © phpBB Group, 2008 version = 1.0.8

 1. Defining a different template bitfield

template_bitfield = lNg=

inherit_from = prosilver De laatste regel is specifiek voor een template configuratie bestand waarbj gebruik gemaakt wordt van inheritance. Deze stijl neemt de template bestanden van prosilver over, indien ze niet aanwezig zijn in deze stijl.

Updaten van een stijl met template inheritance

Bij een update van de phpBB software worden automatisch de standaard stijlen prosilver en subsilver2 geüpdate. Voor een stijl die bijvoorbeeld template bestanden overneemt van prosilver, geldt dat de template bestanden die niet in die stijl aanwezig zijn, automatisch geüpdate worden in prosilver. Voor de nieuwe stijl hoeven dan alleen de specifieke template bestanden van die stijl bijgewerkt te worden met de update aanpassingen.

Voorbeeld van het gebruik van Template inheritance

Stel dat je één forum van je phpBB forum aan afwijkende header wilt geven. Je kunt dan volstaan met het aanmaken van een nieuwe stijl, de imageset en theme folders naar de nieuwe stijl kopieren en een template folder aanmaken waarin je alleen de template overall_header.html en het template.cfg bestand hoeft te plaatsen en de overall_header.html hoeft aan te passen naar je wensen. De nieuwe stijl kun je vervolgens in je beheerderspaneel kiezen als vaste stijl voor een bepaald forum. Alles is dan identiek aan de standaard originele stijl, met uitzondering van de (aangepaste) header.